PUNIO NASLOVNICE

Kako je curio novac iz projekta za spas Slavonije? Završio na Rabu; kod kuma bivšeg ministra…

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Govoreći o direktnoj potpori pet slavonskih županija, premijer Plenković istaknuo je da je do sada ugovoreno preko 20 milijardi kuna za projekte. Slavonija je prema popisu stanovništva iz 2021. godine izgubila više od 130 tisuća stanovnika. Koja je tajna vladinog projekta za ‘spas Slavonije’?

Pitomača je u utorak bila domaćin 14. po redu sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Premijer Andrej Plenković koji je prisustvovao sjednici kazao je kako je do sada provedeno više od 34 tisuće projekata kroz spomenuti Projekt.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka 2017. godine kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“.

Ovaj projekt često je punio naslovnice, ne zbog toga što je zadržao mlade, ne zbog toga što je pomogao slavonskim poljoprivrednicima, ne zbog toga što je pomogao žiteljima Slavonije, Baranje i Srijema, već zbog toga što su pojedinci podebljali svoje novčanike.

Krenimo redom, lipički gradonačelnik Vinko Kasana, koji je ujedno i predsjednik Skupštine u Požeško-slavonskoj županiji potpisao je 18. veljače 2021. godine ugovor kojim mu je dodijeljeno 371.975 bespovratnih kuna. Kako nam je potvrdio u telefonskom razgovoru sjeo mu je cjelokupni iznos, kojeg je potrošio na kupnju traktora, pluga i rotodrljače. Kasana je za Danas.hr potvrdio da je imao i kontrolu koja je prošla uredno.

Zanimljiva je okolnost kako i supruga lipičkog gradonačelnika Kasane radi u agenciji koja odlučuje o poticajima te ih isplaćuje. No kako nam kaže ona nema ništa s tim.

Među tisućama projekata, koje je premijer Plenković spomenuo, je i onaj kojim je tvrtka Arbiana iz Pleternice koja je dobila 6,9 milijuna kuna za rekonstrukciju turističkog objekta na Rabu, radovi su trajali od 2017. godine te više od 90.000 kuna za novu web stranicu, dakle ukupno više od sedam milijuna kuna dodijeljeno je spomenutoj tvrtki. Bilo bi razumno da je tim novcem rekonstruiran hotel u Slavoniji, no kontra razumu, rekonstruiran je hotel na Rabu.

Sjedište tvrtke koja je dobila novce za rekonstrukciju hotela je u Pleternici, a jedna od povezanih osoba s tvrtkom je i Josip Galić, koji je poznat po tome što je prvi koji je morao vratiti 10 milijuna kuna, jer je, kako tvrdi Europski ured za borbu protiv prevara, pri izgradnji Galićeve vinarije došlo do malverzacije i zloupotrebe.

Nadalje, 2017. godine tvrtke sinova bivšeg saborskog zastupnika i bivšeg pleterničkog gradonačelnika Franje Lucića dobile su 14 milijuna kuna za farmu muznih krava.

Iste te godine vlasnik TOFRADO trgovine, koja je dobila novac za famu, Tomislav Lucić, sin HDZ-ovca Lucića, kao vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG), potpisao je s TOFRADO trgovinom, čiji je također vlasnik – dakle sam sa sobom – ugovor o unosu gospodarske cjeline OPG Tomislav Lucić u trgovačko društvo TOFRADO trgovina. Tako je prenio na TOFRADO trgovinu sva prava i obveze koje je imao njegov OPG. Tim ugovorom tvrtka TOFRADO trgovina preuzela je i matični identifikacijski broj poljoprivrednog gospodarstva (tzv. MIBPG) OPG-a Tomislava Lucića.

Novac su još povukli i kum bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, Mario Abramović, za “lučnu liniju” 1,4 milijuna kuna. Zanimljivo, i sin bivšeg saborskog zastupnika Steve Culeja povukao je 370.00 kuna za svoj OPG Domagoj Culej. Valja istaknuti kako su novce povukli i HDZ-ovi financijaši Marko Pipunić, Mirko Ervačić i Zlatko Zovak.

Među njima je i bivši požeški gradonačelnik Darko Puljašić koji je bio optužen za izvlačenje novca iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, za obnovu osnovne škole gdje je navodno krivotvorena dokumentacija. Postupak je još uvijek u tijeku pred Županijskim sudom u Slavonskom Brodu.

Na sjednici u Pitomači ove godine članovima Savjeta predstavljene su informacije o mogućnostima ulaganja na području Slavonije, Baranje i Srijema u financijskoj perspektivi 2021.-2027., zatim ulaganja i nove mogućnosti do 2027. u poljoprivredi i ribarstvu te ulaganja iz Europskog socijalnog fonda, nove mogućnosti za jedinice lokalne i regionalne samouprave u okviru ESF+ te najava poziva za izgradnju i opremanje centara za starije osobe iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari