PRONAĐENO JE I 799.600  KUNA

Video | KRK Pogledajte snimku spektakularnog uhićenja bande koja je u Malinskoj i u Rijeci pljačkala bankomate!

Brzom akcijom policije uhićena su trojica i prijavljena za provale u bankomate i dovođenje u opasnost života i imovine

U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj danas je održana konferencija za medije na kojoj su prezentirani rezultati kriminalističkog istraživanja, koje  su proveli policijski službenici  Službe općeg kriminaliteta u suradnji s policijskim službenicima Policijske postaje Krk. 

Na konferenciji za medije sudjelovali su zamjenik načelnika Policijske uprave, Hari Brnad i voditeljica Službe općeg kriminaliteta, Blaženka Ćaćić.

Uvodno, zamjenik načelnika PU Hari Brnad zahvalio se i čestitao svima koji su sudjelovali u ovom kriminalističkom istraživanju: djelatnicima Službe općeg kriminaliteta, Policijske postaje Krk i Jedinice specijalne i interventne policije. 

Istaknuo je da se radi o kaznenim djelima koja uznemiruju javnost te utječu na subjektivni i objektivni osjećaj sigurnosti građana. Također, obzirom na modalitet izvršenja postoji mogućnost kolateralnih žrtava i štete, što pokazuje i činjenica da je jučer nastala šteta i na vozilu počinitelja. 

O postupanju policije, provedenom kriminalističkom istraživanju i rezultatima govorila je voditeljica Ćaćić, istaknuvši da su jučer, nedugo nakon provale u bankomat u Malinskoj, trojicu počinitelja u obiteljskoj kući na području otoka Krka uhitili policijski službenici Jedinice specijalne i interventne policije. 

Jučer obavljenim pretragama doma i ostalih prostorija te dva osobna vozila na području otoka Krka,  pronađeno je i oduzeto 799.600  kuna, a osim novca, pronađeno je navedeno vozilo, dijelovi bankomata, kao i predmeti korišteni za počinjenje ovih kaznenih djela, i to: plinske boce s priključenim ventilima i plastičnim crijevom, pajser, bušilice i drugi alat, baterije i prekidači, mobiteli, registracijske pločice i drugi predmeti.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su trojica uhićenih hrvatskih državljana (23, 46 i 53 godina), jučer oko 6 sati izazvali eksploziju bankomata u Malinskoj te oštetivši bankomat otuđili novac i  pobjegli s mjesta događaja.

Nadalje, prvoosumnjičeni 46-godišnjak i drugoosumnjičeni 53-godišnjak sumnjiče se  da su ove godine, također izazivanjem eksplozije provalili u bankomate na području Hreljina (22. veljače) i na području Turnića u Rijeci (13. lipnja).   

Navedenim kaznenim djelima oštećene su dvije novčarske ustanove, a počinitelji su otuđili  sveukupno oko 1.386.000 kuna (od kojih je jučer otuđenih 799.600 kuna i pronađeno), dok se štete na bankomatima te drugim objektima (trgovina, noćni klub) cijene na više desetaka tisuća kuna . 

Zbog sumnje na počinjenje najmanje po  tri kaznena djela teških krađa i po tri kaznena djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, nadležnom državnom odvjetništvu kazneno su prijavljeni prvo i drugoosumnjičeni hrvatski državljani (46 i 53 godine), dok je trećeosumnjičeni 23-godišnji hrvatski državljanin osumnjičen i prijavljen za istovrsna kaznena djela, počinjena jučer na području Malinske.

Pored toga,  46-godišnjak je kazneno prijavljen i za krivotvorenje isprava, odnosno osnovano se sumnja da je na osobno vozilo korišteno u počinjenju kaznenog djela na području Malinske, postavio nepripadajuće njemačke registracijske pločice, koje su  u ožujku ove godine otuđene u Rijeci s drugog osobnog vozila.

Sva trojica osumnjičenika predana su pritvorskom nadzorniku,  kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Nastavno na izlaganje voditeljice Ćaćić, Zamjenik načelnika PU naveo je da podnošenjem kaznene prijave ne završava kriminalističko istraživanje te će se sva saznanja dostaviti drugim službama (porezna, carina i drugi) kako bi poduzeli mjere koje su u njihovoj nadležnosti. 

Isto tako, spomenuo je i da su neke bankarske institucije poduzele viši nivo zaštite te njihovi bankomati više nisu meta napada.

Završno, zamjenik načelnika PU Hari Brnad naglasio je da bez obzira na ovakva kaznena djela građani mogu biti sigurni jer je stanje sigurnosti na području Policijske uprave primorsko-goranske dobro, kako inače tako i u turističkoj sezoni.

Zahvalio se te pohvalio građane koji su i u ovom kriminalističkom istraživanju doprinijeli  prikupljanju dokaza i pokazali da sigurnost nije samo u policiji nego sigurnost činimo svi zajedno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari