ŽIVOT IZA REŠETAKA

LEPOGLAVA: Riječki ‘Psiho’ je stalno u samici, Mlađan ‘visi’ u teretani a Paravinju zovu ‘druker’

Foto: Pixsell

Što najpoznatiji domaći osuđenici na najduže zatvorske kazne rade u kaznionici?

Srđan Mlađan jedan je od najpoznatijih hrvatskih osuđenika koji svoju zatvorsku kaznu izvršava u Lepoglavi. Završio je iza rešetaka zbog trostrukog ubojstva, pljački i otmice. Ovaj monstrum iz Siska jedan je od najokrutnijih domaćih ubojica koji je prvi puta ubio sa 17 godina “jer je htio osjetiti kako je nekoga ubiti”. “Za mene je rješenje metak u čelo”, jedna je od Mlađanovih poruka koji je nakon dugo vremena izašao na kratko iz Kaznionice.

Mlađan se pojavio u sudnici varaždinskog Županijskog suda prije manje od mjesec dana s maskom na licu. Tamo je došao u svojstvu svjedoka na suđenju Dariju Šišakoviću. U sudnicu je ubojica stigao vezanih ruku i nogu te ga je okruživalo pet naoružanih pravosudnih policajaca. Na svakih deset metara je u zgradi Suda bio pravosudni policajac ili pripadnik osiguranja, piše Jutarnji list.

Neki od osuđenih ubojica kuhari, drugi tapetari

Lepoglava je najstroža kaznionica u državi i u njoj trenutačno boravi 450 zatvorenika koji su osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od pet do 40 godina. Kazne veće od 20 godina ima stotinjak zatvorenika, dok ih je 83 osuđeno na kazne dugotrajnog zatvora. Među tim zatvorenicima su silovatelji, višestruki ubojice, dileri, poput Mlađana, Ivana DvorskogDragana ParavinjeMarsela BudimiraMladena Šlogara ŽileEdija Mišića

Jutarnji list doznaje da Mlađan dosta vremena provodi vježbajući u teretani i učeći jezike. Mato Oraškić, trostruki ubojica, jedan je od najboljih tapetara, dok mu je opsesija stolni tenis. Riječki “Psiho”, Ivan Dvorski, nalazi se u samici dok je Marsel Budimir, ubojica policajaca stalno u sukobu s nekim od zatvorenika.

Ubojica Antonije Bilić, Dragan Paravinja, dobio je nadimak “druker”. Splićanin Edi Mišić koji je ubio Meksikanku radi kao kuhar i uzoran je zatvorenik. Ubojica Ivane Hodak, Mladen Šlogar Žila, drži se podalje od svih i ponaša se poput sjenke.

Mlađan mašta o životu u inozemstvu

Neki od zatvorenika rade u zatvoru za 800 kuna mjesečno, dok neki ne žele raditi. Jedan od njih je i Srđan Mlađan te na to ima pravo. Osim toga, među zatvorenicima Mlađan uživa strahopoštovanje. Prije nekoliko dana Mlađan je sutkinji rekao da je “po zanimanju pisac i da je završio osnovnu školu”. Premda nije poznato što Mlađan piše, priča se da je on autoritet među zatvorenicima, da stalno bilda i da čuvare u zatvoru zove slugama. O sebi ima sliku da je nadčovjek izuzetnih sposobnosti.

Jutarnji doznaje, iz izvora bliskih Mlađanu, da on intenzivno vježba u kaznionici, trenira boks i uči jezike. Intenzivno razmišlja o životu izvan Lepoglave te mašta o boljem životu u inozemstvu. Kao dokaz toj tezi idu pisma koje je slao Zdenku Jarošu, svom najboljem prijatelju i bivšeg osuđeniku s kojim se družio u Lepoglavi. Druženje je prestalo nakon što je Jaroš prebačen u pulski zatvor.

Inače, Mlađan se i oženio prošle godine. Njegova 21-godišnja supruga se trenutačno nalazi u pritvoru zbog napada na baku.

Orešković postao vrhunski tapetar

Zatvorenici su se plašili i Mate Oraškića, osuđenika na dugotrajnu kaznu zatvora zbog masakra iz rujna 1999. u zagrebačkoj Palači pravde. On je tijekom brakorazvodne parnice ubio suprugu, njezinu odvjetnicu i sutkinju, dok je zapisničarku teško ranio.

Oraškić je odslužio pola kazne. Ispostavilo se da zatvorenici nemaju razloga za brigu jer se Oraškić uglavnom drži po strani i postao je vrhunski majstor tapetar.

Riječki ‘Psiho’ ne pije terapiju i ulazi u sukobe pa je često u samici

Relativno nov u Lepoglavi je 22-godišnji Tin Šunjerga koji je dobio maksimalnu kaznu u trajanju od 40 godina zbog ubojstva roditelja. Mladi ovisnik je 2017. u Čisti Velikoj u zaleđu Vodica, tada kao 19-godišnjak, hicima iz pištolja ubio svoje roditelje. Pucao im je u potiljak. U zatvoru ga opsjedaju suicidalne misli i jedan je od onih koji ništa ne radi te prima zatvorsku terapiju koja se daje ovisnicima od droge. Baka mu šalje novac te s njom i još s nekim članovima obitelji još kontaktira.

Ivan Dvorski, poznat kao riječki “Psiho”, jedan je od onih koji izaziva jezu među zatvorenicima. Dvorski je prošle godine zbog banalnog povoda raspalio pravosudnog policajca tavom po glavi i teško ga ozlijedilo. Naime, “Psihu” se nije svidjelo što su mu rekli da će biti stegovno kažnjen ako odbije šetnju. Premda bi trebao uzimati terapiju, on ju često odbija i tada je, prema priči onih koji su s njim tada kontaktirali, lud. Tri mjeseca je bio u samici zbog napada na pravosudnog policajca.

Dvorski je osuđen ukupno na 101 godinu zatvora – osam godina za razbojništvo, 30 godina za ubojstvo Đanija Vukoše, 30 godina za ubojstvo Benita Vukoše, 30 godina za obojstvo Mirjam Švaljek i tri godine za zapaljenje stana i dovođenje u opasnost ljudi i njihove imovine. Međutim, izrečena mu je jedinstvena kazna od 40 godina zatvora, što je bila maksimalna kazna za ovakva nedjela.

Dragan Paravinja, ubojica Antonije Bilić, smatra da su svi krivi za njegovu sudbinu i kaznu za ubojstvo. Najviše krivi hrvatsku državu koju on smatra krivom za dobivanje tako visoke kazne zatvora, piše Jutarnji list.

Danas.hr/Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari