APEL LIJEČNIKA

Liječnik upozorava roditelje na prečeste nesreće s romobilima i motociklima: “Svaki dan zaprimimo bar jedno dijete s teškim ozljedama…”

Idi na originalni članak
Foto: Riportal

Ono što je donedavno bilo rijetkost, sada je postalo gotovo svakodnevica. Kada roditelji dođu u bolnicu nakon nesreće, često su izgubljeni

Oglas

Izvanredni profesor dr. sc. Zenon Pogorelić, voditelj Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split, uputio je javni poziv roditeljima, kako u Splitu, tako i širom Hrvatske, da budu oprezniji i svjesniji aktivnosti svoje djece kada nisu kod kuće, s ciljem zaštite djece od ozbiljnih ozljeda ili, u najgorem slučaju, smrtnih ishoda, piše Slobodna Dalmacija, a prenosi Net.hr.

“Molim roditelje da svojoj djeci ne dopuštaju vožnju romobila i motocikala. U našoj klinici suočavamo se s pravom “epidemijom” teških ozljeda koje dovode do trajne invalidnosti. Te ozljede su često šokantne i za nas, iskusne dječje kirurge, koji smo navikli vidjeti različite slučajeve. Trenutno u našoj Intenzivnoj jedinici imamo dječaka koji je u motociklističkoj nesreći toliko teško ozlijedio stopalo da je neizvjesno hoće li ga ikada ponovno moći koristiti. Uz njega, u Intenzivnoj leži i drugi dječak koji čeka operaciju zdjelice”, izjavio je dr. Pogorelić.

Ono što je donedavno bilo rijetkost, sada je postalo gotovo svakodnevica.

“Svakodnevno primamo barem jedno dijete u dobi od 14 do 17 godina koje je zadobilo ozljede zbog pada s romobila ili motocikla. Govorimo o ozljedama poput rupture slezene i jetre, prijeloma bedrene kosti, lubanje, zdjelice i sličnih ozbiljnih ozljeda koje često ugrožavaju život. Nažalost, takvi su slučajevi postali naša realnost. Dodatno, mnoga od te djece imaju u tijelu tragove droga poput kokaina ili marihuane te alkohola, s često visokim razinama promila”, objašnjava dr. Pogorelić.

Kada roditelji dođu u bolnicu nakon nesreće, kaže, često su izgubljeni. To su obiteljske tragedije, jer nije lako živjeti s činjenicom da će dijete, zbog jednog trenutka nepažnje, postati invalid do kraja života, dodaje. Upozorava i na brojne ozljede uzrokovane petardama uoči božićnih i novogodišnjih blagdana, kada eksplozije pirotehničkih sredstava djeci nerijetko nanose teške ozljede pa čak i gubitak šake.

Na Klinici za dječju kirurgiju u Splitu godišnje se obavi oko 1700 operacija pod općom anestezijom te dodatnih 400 do 500 zahvata pod lokalnom anestezijom, a dr. Pogorelić upozorava i na povećanje broja malignih tumora, najčešće embrionalnih tumora, sarkoma, blastoma te limfoma, leukemija i tumora mozga, piše Net.hr.

Exit mobile version