LOPOVI NE MIRUJU: Provaljeno u obiteljske kuće na području Kastva, Kostrene i Novog Vinodolskog!

Foto: Ilustracija

Prema dosadašnjim saznanjima, iz navedenih objekata počinitelji su otuđili novac i razni nakit, uređaje za domaćinstvo te ostale predmete

Policija traga za nepoznatim počiniteljima koji su između 23. i 28. studenoga provalili u obiteljske kuće na području Kastva, Kostrene i Novog Vinodolskog.

Prema dosadašnjim saznanjima, iz navedenih objekata počinitelji su otuđili novac i razni nakit, uređaje za domaćinstvo te ostale predmete.

Vlasnicima kuća i otuđenih predmeta, inače hrvatskim državljanima starosti od 36 do 63 godine, kao i riječkoj tvrtci, ovim kaznenim djelima pričinjena je materijalna šteta od najmanje 60 000 kuna.

Kako bi se smanjio broj ove vrste kaznenih djela, iz policije pozivaju građane na veći oprez i poduzimanje mjera samozaštite, kao što su:

-Zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma,
-Ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata,
-Ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena…)
-Novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer „lopovi“ najprije traže upravo na tim mjestima,
-Ključeve stana i poštanskog sandučića kad ste odsutni ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu,
-Novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima,
-Ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na telefonskim sekretaricama da ste odsutni,
-Ne spremajte cvijeće s balkona i prozora, tako dajete poruku da ste odsutni,
-Zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše mogli identificirati,
-Spremite ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti,
-Ne spuštajte do kraja rolete na prozorima jer lopovi i to ponekad prate i donose zaključak da nitko ne boravi u stanu ili kući te da je teren “slobodan”,
-Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete.
Ako vam se i pored svih samozaštitnih mjera dogodi da budete žrtva provalnika, odmah obavijestite policiju na broj 192 ili na broj policijske postaje na području gdje se nalazi vaš dom.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views