LAŽNI ISKAZ

Luka Modrić i Dejan Lovren mogli bi u zatvor: Evo kakva kazna im prijeti za kazneno djelo za koje su optuženi!

Foto: Pixsell

Kapetan hrvatske reprezentacije i donedavni reprezentativac optuženi su zbog počinjenih kaznenih djela davanja lažnog iskaza iz čl. 305. st. 1. Kaznenog zakona

Zbog sumnje u davanje lažnog iskaza na prvom suđenju Zdravku Mamiću i ostalima za izvlačenje novca iz NK Dinama, osječko Općinsko državno odvjetništvo je pred osječkim Općinskim sudom u Osijeku podignulo optužnice protiv kapetana hrvatske nogometne reprezentacije Luke Modrića i bivšeg reprezentativca Dejana Lovrena.

Kapetan hrvatske reprezentacije Modrić i donedavni reprezentativac Lovren optuženi su zbog počinjenih kaznenih djela davanja lažnog iskaza iz čl. 305. st. 1. Kaznenog zakona/11, objavio je osječki ODO danas poslijepodne.

Kazna do pet godina zatvora

A članak 305. stavak 1. Kaznenog zakona kaže kako “svjedok, vještak, prevoditelj ili tumač koji u prethodnom kaznenom postupku, u postupku pred sudom, međunarodnim sudom čiju sudbenost Republika Hrvatska prihvaća, arbitražom, u prekršajnom postupku, upravnom postupku, postupku pred javnim bilježnikom ili stegovnom postupku dade lažni iskaz, nalaz ili mišljenje ili nešto lažno prevede, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”.

Prevedeno, ako bi Modrić i Lovren bili proglašeni krivima, prijetila bi im zatvorska kazna i to do pet godina.

Podsjetimo, ne navodeći identitete okrivljenika, tužiteljstvo navodi da se Lovrena tereti da je kazneno djelo počinio 1. rujna 2017. na osječkom Županijskom sudu tijekom rasprave u predmetu protiv Zdravka i Zorana Mamića, bivšeg “Dinamova” direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara, zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, iako ga je raspravni sudac upozorio da je dužan iznositi istinu i da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo.

Tereti ga se da je svjesno neistinito iskazao da je aneks ugovora o profesionalnom igranju potpisao nedugo nakon potpisivanja svog ugovora o profesionalnom igranju s matičnim klubom, iako je znao da to ne odgovara istini. Okrivljenika se tereti da je svjesno neistinito iskazao kako je vlastoručno potpisao tri dopisa upućenih matičnom klubu u kojima se u njegovo ime traži isplata određenog postotka transfernog obeštećenja i sadrže potpis s njegovim imenom. Tereti ga se i da je neistinito iskazao da je tih dana bio u Hrvatskoj i da je osobno otvorio posebni račun u banci u Zagrebu te da je na dan uplate novca, osobno proslijedio taj novac na bankovni račun treće osobe, iako je bio svjestan da je u to vrijeme bio u Francuskoj.

Okrivljenog Luku Modrića se tereti da je ovo kazneno djelo počinio 13. lipnja 2017. na osječkom Županijskom sudu u Osijeku tijekom rasprave u kaznenom predmetu protiv istih okrivljenika, iako je također upozoren da je dužan iznositi istinu i da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo.

Neistiniti iskaz

Tužiteljstvo sumnja da je Modrić svjesno neistinito iskazao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju, kojima je regulirana podjela transfernog obeštećenja između njega i matičnog kluba, potpisivao svaki put kada bi produžavao profesionalni ugovor te da je te anekse ponovno potpisao nakon odlaska iz matičnog kluba. Tereti ga se da je znao kako to ne odgovara istini jer je navedene anekse ugovora potpisao tek kada je napustio matični klub.

Modrića se tereti da je prilikom predočenja dijela zapisnika o njegovom ispitivanju tijekom istrage svjesno neistinito iskazao kako je iznoseći iskaz tijekom istrage mislio samo na reguliranje njegovog građanskopravnog odnosa s trećom osobom i kako nije tijekom istrage iskazao da je anekse ugovora s matičnim klubom potpisao naknadno, iako je bio svjestan da to nije istina.

Pravomoćnom presudom Vrhovnog suda RH iz 2021. bivši čelnik NK Dinama Zdravko Mamić osuđen je na šest i pol godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, njegov brat Zoran na četiri godine i osam mjeseci, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović na tri godine zatvora, a poreznik Milan Pernar na tri godine i dva mjeseca.

Optužnica protiv Modrića i Lovrena već je jednom podignuta za davanje lažnog iskaza, ali potom i odbačena, protiv Modrića 2018., a protiv Lovrena 2019. , uz obrazloženje da ne postoji dovoljan stupanj osnovane sumnje za podizanje optužnice odnosno i vođenje kaznenog postupka te stoga jer presuda protiv Zdravka Mamića i ostale trojice okrivljenika u tom trenutku još nije bila pravomoćna, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari