NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Mercedesom u gradu jurio 195 km/h. Mrtve su dvije žene! Dosuđena kazna mnoge će ostaviti u šoku

Pixsell

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost. Branitelji su to predložili, tužiteljica se složila, a sutkinja odlučila

Županijski sud u Zagrebu Marina Kameničkog (23) je proglasio krivim i nepravomoćno ga osudio na četiri i pol godine zatvora zbog izazivanja prometne nesreće s dvostrukim smrtnim ishodom.

Osim toga, dobio je zabranu upravljanja vozilima te mu se privremeno oduzima vozačka dozvola. Sud je naredio i da mora nadoknaditi troškove oštećenih.

U obrazloženju presude se navodi da je optuženi priznao krivnju kao i da je krivnja utvrđena.

Kao olakotne okolnosti sud je naveo njegovo priznanje, žaljenje i kajanje, kao i posljedice svega što je teško na njega djelovalo s obzirom da je smrtno stradala djevojka s kojom je bio u vezi. Ispričao se svim oštećenima i molio oprost. Osim toga, neosuđivan je i otac maloljetnog djeteta. Tijekom odrastanja nije imao problema za zakonom niti su on i njegova obitelj, bili u tretmanu Centra za socijalnu skrb.

Otegotna okolnost je način počinjenja djela odnosno visoka brzina kretanja od 195 km/h u naseljenom području gdje je ograničenje 50 km/h kao i bezobzirna i obijesna vožnja. Pod otegotne okolnosti sud je naveo i teške posljedice djela u kojem su smrtno stradale dvije osobe, a jedna se još uvijek liječi.

Sud je zaključio da su prevladale olakotne okolnosti, a kazna mora biti poruka počinitelju i drugima.

Suđenje je trajalo sedam dana i bilo je zatvoreno za javnost.

Kamenički nije došao na izricanje presude. S obzirom da mu je izrečena kazna manja od pet godina, pravomoćnost sudske odluke Kamenički će čekati na slobodi.

Kamenički je optužen da je u kolovozu 2018. usmrtio dvije žene jureći u sportskom Mercedesu Ilicom gotovo 200 kilometara na sat.

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost nakon što je sutkinja Irena Kvaternik prihvatila zahtjev obrane ističući da je riječ o mlađem punoljetniku čije će se okolnosti iz privatnog života iznositi tijekom suđenja. Čak se i tužiteljica složila s tim zahtjevom.

Branitelji optuženog zatražili su isključenje javnosti navodeći da je Kamenički mlađi punoljetnik koji sada ima svoju obitelj i maloljetno dijete. Dodali su i da je optuženi nakon nesreće bio izvrgnut agresivnom medijskom izvještavanju.

Optužnica je teretila Kameničkog da je 23. kolovoza 2018. u 21,10 sati upravljao Mercedesom AMG Ilicom u smjeru zapada. Kretao brzinom od 195 kilometara na sat, iako je bio svjestan da je brzina ograničena na 50 kilometra na sat. Zbog prevelike brzine je izgubio nadzor nad upravljačem i udario u rubni kamen nakon čega se zarotirao i prešao u traku za suprotan smjer.

U nekontroliranom kretanju, svojim vozilom je udario u Opel Astru u kojoj je bila Nadica Hoflinger koja je izdahnula do dolaska hitne pomoći. U sudaru je poginula i Laura Stelio koja je bila pored Kameničkog na suvozačkom mjestu u Mercedesu. Ispala je iz vozila nakon čega je na nju naletio Renault Clio koji se kretao Ilicom.

I. Ivanda Rožić/S. Petrović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari