STIŽU BLAGDANI, STIŽU I LOPOVI

Mlada Riječanka (21) ostala u šoku: U Osječkoj ulici lopov joj istrgnuo torbicu iz ruke! Ostala je bez više tisuća kuna

Ilustracija: Riportal

U predblagdansko vrijeme su očekivane i veće gužve u trgovinama, ali i drugim javnim mjestima, pa pozivamo građane na veći oprez kako ne bi postali žrtvom džepne ili drske krađe, izvijestila je policija.

Jučer su policijski službenici I. policijske postaje Rijeka zaprimili prijavu 21-godišnje hrvatske državljanke kojoj je ,za sada nepoznati počinitelj, dok se kretala Osječkom ulicom u Rijeci oko 18.30 sati drsko istrgnuo torbicu iz ruke u kojoj je bio novčanik s dokumentima, novac i drugi predmeti te pobjegao.

Policija traga za muškom mlađom osobom

“Policija intenzivno traga za počiniteljem, muškom mlađom osobom, a sinoć je u Budicinovoj ulici na Škurinju u Rijeci jedna građanka pronašla odbačenu otuđenu torbicu s dokumentima, ali bez novca, koja je vraćena vlasnici. Materijalna šteta cijeni se na oko 3800 kuna.”, izvijestili su iz PU primorsko-goranske.

Osim spomenutog kaznenog djela drske krađe, tijekom ovog mjeseca je evidentirano i počinjenje sedam džepnih krađa kojima su počinitelji otuđili novčanike i mobitele na štetu sedmero hrvatskih državljana.

Poziv na oprez

“Pozivamo stoga sve građane na povećani oprez, osobito na mjestima gdje je prisutno više posjetitelja. Naime, džepne krađe najčešće se događaju na mjestima gdje se kreće veći broj ljudi pa tako kradljivci koriste gužve u sredstvima javnog prijevoza, u ugostiteljskim objektima, trgovačkim centrima, čekaonicama, zdravstvenim ustanovama, na tržnicama, raznim javnim okupljanjima i drugim sličnim mjestima.

Počinitelji mogu biti i žene i muškarci, starije i mlađe osobe, a uglavnom rade u skupinama – jedna osoba odvlači pozornost, dok druga zavlači ruku u džep ili torbicu i izvlači novčanik te ga predaje trećoj osobi, koja potom nestaje u gužvi.”, upozoravaju iz policije.

Budući je sada predblagdansko vrijeme kada građani obavljaju različite pripreme i kupnje za blagdane pa su i očekivane gužve na takvim javnim mjestima, u cilju sprječavanja počinjenja navedenih kaznenih djela građanima policija savjetuje sljedeće:

– u novčaniku nosite vrlo malo novčanica,

– kupnju obavljajte karticom i potrudite se zapamtiti PIN te ga ne nosite zapisanog u novčaniku s karticom ili u torbi,

– ne nosite sve dokumente u novčaniku – odvojite ih od novca i stavite izvan novčanika kako u slučaju krađe ne bi ostali i bez dokumenata,

– u kupnju ne nosite dokumente koji vam nisu potrebni,

– ne ostavljajte vašu torbu, novčanik ili mobitel na blagajnama, policama ili kabinama prilikom kupnje,

– nikad ne ostavljajte torbicu ili novčanik na kolicima za kupnju – dovoljan je trenutak nepažnje i ostat ćete bez nje,

– torbu uvijek držite čvrsto zatvorenu, u gužvama ispred sebe kako bi imali neprestani nadzor nad njom, preklopom (ukoliko ga imate) uz tijelo, a ne sa strane ili straga,

– novčanik ili mobitel ne nosite u stražnjem džepu jer je lopovima laka meta,

– ako ipak budete oštećeni džepnom ili drskom krađom, odmah  nazovite policiju na broj 192!

Ukoliko vam je otuđen mobitel zamolite nekoga da vas nazove – možda je lopov još uvijek u blizini pa ćete po zvuku znati i tko je, pretražite vašu okolicu – postoji mogućnost da je lopov izvukao samo novac iz novčanika i odbacio ga u blizini! Spremite pronađeni novčanik pažljivo u vrećicu, možda se otkriju korisni tragovi koji će policiji pomoći u pronalasku počinitelja.

Ako su vam ukradene bankovne kartice odmah nazovite i banku te ih obavijestite o događaju kako bi blokirali daljnje korištenje vaše otuđene kartice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari