Majka je osuđena na godinu dana zatvora, a otac na godinu i pol dana

Roditelji dječaka koji je prije tri godine, u dobi od nepunih deset godina, preminuo od zloćudne bolesti nakon neliječenja posljedica ne-Hodgkinovog limfoma, idu u zatvor.

Hana Budinski, ranije Gržetić (40) iz Omišlja i Viktor Brnobiću (43) iz Kostrene, proglašeni su krivima da su kao roditelji grubo povrijedili prava svog djeteta, uskratili mu pravo na liječenje i ozdravljenje, ali nije nedvojbeno dokazano, pa nisu za to ni odgovorni, da su tako skrivili njegovu smrt.

Majka je nepravomoćno osuđena na godinu dana bezuvjetnog zatvora, dok je ocu izrečena kazna od godinu i pol dana zatvora.

Riječko Županijsko državno odvjetništvo smatralo je da je dječak preminuo upravo zbog neliječenja, da je smrt djeteta prouzročena time da su roditelji grubo prekršili djetetova prava na liječenje, što bi automatski za sobom vuklo i najmanju kaznu od tri godine zatvora. No, sud nije prihvatio tu inkriminirajuću točku.

Obrana dječakovih roditelja najavila je žalbu. Tražili su oslobađajuću presudu, smatrajući da roditelji nisu postupali s neizravnom namjerom, kako su se teretili. Nije im jasno ni zašto je otac dobio višu kaznu od majke, javlja Novi list.

Dijete odveli iz bolnice, tražili drugo mišljenje

Podsjetimo, roditelje se tereti da su kazneno djelo počinili u razdoblju od 6. kolovoza do 5. rujna 2015. godine.

Dječak je dovezen u Dječju bolnicu Kantrida gdje mu je dijagnosticiran rak limfnih čvorova, ne-Hodgkinov limfom. Nakon jednog dana provedenog na Kantridi, roditelji su ga izvukli iz bolnice, potpisavši izlazak uz izliku da žele još jedno mišljenje. Liječnici su ih pokušavali odgovoriti od tog plana, ali ih nisu poslušali. Otac Viktor tada je u razgovoru za Novi list rekao da je želio drugo mišljenje, a liječnicima otvoreno kazao da kemoterapija ne dolazi u obzir.

“Želio sam probati alternativne načine liječenja, samo da mog sina ne ubije kemoterapija”, objašnjavao je tada otac Viktor.

Dječaku je bilo sve gore, ubrzo je umro

Inače, dijete je nakon razvoda roditelja živjelo s majkom, a u danima što su uslijedili preko centara za socijalnu skrb pokrenuti su i postupci za lišavanje roditeljske skrbi.

S dječakom su pak roditelji otišli 1. rujna 2015. u Aviano te dobili dijagnozu da je bolest progradirala. Dva dana kasnije stigla je odluka Centra za socijalni rad o oduzimanju djeteta, ali su u međuvremenu roditelji s bolesnim dječakom otišli u Gorski kotar.

Djetetu je bivalo sve gore, pozvana je Hitna pomoć, ali je nesretnik umro dva sata kasnije, 5. rujna 2015.

Otac: Htio sam prirodno liječenje, a ne da ga ubije kemoterapija

Otac je nekoliko dana nakon smrti dječaka na Facebooku napisao kako su im u KBC-u Rijeka “prijetili: ako odvedete sina bez kemoterapije umrijet će za najviše 48 h, vi ne volite svoje dijete, niste normalni…”

“Odlučili smo liječiti sina prirodnim neagresivnim putem pomoću sode bikarbone i limuna (Simoncellieva terapija), prirodnih sokova po naputku Dr. Gersona (Gersonova terapija koja je poznata javnosti od 1934 g.), te raznim biljnim kapima tinkturama i antibioticima na istoj bazi, pokušali smo nabaviti i kanabisovo ulje koje je u mnogim slučajevima dovelo do izliječenja ili vidnog poboljšanja, ali kako je taj preparat u Hrvatskoj ilegalan jako ga je teško nabaviti tako da smo ga uspjeli dobiti prekasno”, napisao je tada otac.

Majka: Ispunjavali smo njegovu želju

Majka dječaka je, pak, nakon njegove smrti poručila da je sve radila samo iz ljubavi prema svom djetetu.

“Moje dijete nije htjelo ići u bolnicu i nije htjelo da ga bodu iglama. Mi smo ispunjavali njegovu želju. Bio je inteligentno dijete i znao je što mu treba, a što ne”, poručila je tada.
Vijesti.hr
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

VIDEO DANA: 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari