MOTIV: OSVETA! Matuljac naručio atentat ali je učinio kobnu grešku

Ilustracija: Nel Pavletić/PIXSELL

Htio ga ubiti zbog fizičkog sukoba od prije 10 godina…

Kristijan Daka (37) zadobio je teške tjelesne ozljede u fizičkom sukobu prije deset godina. Tereti ga se da je od 12. ožujka do 30. svibnja 2018. godine, samo s ciljem osvete, zatražio od jedne osobe da mu pronađe nekoga tko bi uz obećanu nagradu ubio osobu koja mu je nanijela tjelesne ozljede prije deset godina. No, on nije znao da je u tijeku provođenje posebnih dokaznih radnji i da ta osoba od koje je “naručio” ubojstvo ima svojstvo pouzdanika u predkaznenom postupku, piše Novi list.

Županijsko državno odvjetništvo dovršilo je istragu protiv Dake čije je prebivalište u Matuljima i podignulo optužnicu zbog kaznenog djela poticanja na teško ubojstvo i nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja. Istovremeno mu je produljena mjera istražnog zatvora u kojem se nalazi od kraja svibnja ove godine.

Tereti ga se da je u dva navrata, a sve u ime obećane nagrade, predao nesuđenom egzekutoru jedan pištolj, oko dva kilograma eksploziva s više detonatora i streljiva raznih kalibara. Smatraju i da je poduzeo više radnji kako bi potencijalnom počinitelju ubojstva olakšao izvršenje naručenog kaznenog djela.

Dogovorili su se za iznos od 30 tisuća eura ukoliko bi se ubojstvo izvršilo u Hrvatskoj ili 50 tisuća eura ukoliko bi se ubojstvo izvršilo u Njemačkoj gdje potencijalna žrtva već dulje vrijeme živi i radi.

Daka je imao nekoliko mogućnosti isplate obećane naknade. Pa je tako u velikoj količini oružja ili eksplozivnih tvari ili droge, bio uvjeren da je pronašao osobu koja bi izvršila ubojstvo. Zato se u nekoliko puta nalazio s tom osobom, uvjeravao je kako ima ozbiljne namjere ubiti osobu iz puke osvete i u tim mu je susretima predao veliku količinu oružja.

Osim oružja, dao mu je eksploziv, detonatorske kapisle, sporogoreće štapine, kanabisovo ulje, pištolj Crvena zastava s pripadajućim spremnikom, pola kilograma vojnog plastičnog eksploziva, pa još jedan kilogram plastičnog eksploziva drugog proizvođača.

Daka je osobi kod koje je “naručio” ubojstvo, pokazao kuću mete u kojoj se nalazi kada dođe iz Njemačke u Rijeku ali mu je čak dao i dao adresu stanovanja u Njemačkoj.

Tijekom provođenja posebnih dokaznih radnji koje je naredio suadac istrage Županijskog suda, prikupljeno je dovoljno dokaza da se protiv Dake provede istraga. To je i učinjeno, a Daka se prilikom ispitivanja branio šutnjom. U međuvremenu su klasificirani i telefonski razgovori koje je Daka vodio. Optužnica nije pravomoćna.

Ime Kristijana Dake do sada se vezalo uz kaznena djela imovinskih delikata, a na Općinskom sudu u tijeku je postupak gdje je s još trojicom optužen za otmicu i pokušaj iznude, prenosi Novi list.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views