SKANDAL

Muljaža na cesti: Policajci pokušali nepropisno naplatiti kaznu, ali zaustavili – USKOK!

Foto: Pixsell

USKOK je podignuo optužnicu protiv dvojice policajaca zbog zlouporabe položaja i ovlasti u pokušaju te krivotvorenja službene ili poslovne isprave, piše Net.hr.

USKOK tereti dvojac da su 30. kolovoza 2023. oko 13.30 sati na području Zagrebačke županije – koja je u ovlasti policijskih službenika I. postaje promentne policije PU zagrebačke, iskoristili posao auto-ophodnje kako bi ostvarili nepripadnu materijalnu dobit.

Naime, policajci su neovlašteno napustili područje PP Jastrebarsko na koje su bili raspoređeni, a zatim su u I. postaji prometne policije PU zagrebačke službeno vozilo – koje je jedan od njih zadužio – zamijenili službenim vozilom bez vidljivih policijskih oznaka koje je, pak, zadužio drugi. Nakon toga su se navedenim automobilom odvezli na državnu cestu D-10 gdje ih se u vrijeme službene evidencije nije moglo locirati.

“Optužnicom se prvo i drugookrivljeni terete da su, 30. kolovoza 2023., oko 13,30 sati, na području Zagrebačke županije, ovlasti policijskih službenika I. postaje prometne policije PU zagrebačke, raspoređenih na poslove auto-ophodnje na području Policijske postaje Jastrebarsko, koristili kako bi ostvarili nepripadnu materijalnu dobit. Naime, postupajući u toj nakani, neovlašteno su napustili područje PP Jastrebarsko na kojem su bili raspoređeni, a potom su u I. postaji prometne policije PU zagrebačke službeno vozilo s oznakama policije koje je toga dana za obavljanje službe zadužio II. okr. zamijenili sa službenim vozilom bez vidljivih policijskih oznaka koje je u zaduženju imao I. okr. te su se njime odvezli na državnu cestu D-10 na kojoj se u to vrijeme kroz službene evidencije zaduženja nisu mogli locirati”, navodi USKOK u priopćenju.


Međutim, u namjeri da se okoriste naplatom kazni sudionicima prometa, dvojac je na navedenoj cesti, kod izlaza za Vrbovec, zaustavio službeno vozilo kojim se koristi USKOK te su od vozačice USKOK-a zatražili prometnu i vozačku dozvolu i priopćili joj da je vozilom upravljala brzinom većom od dozvoljene. Međutim, kad su utvrdili da su zaustavili službeno vozilo USKOK-a te da se u vozilu nalaze državnoodvjetnički dužnosnici, nisu od nje zatražili plaćanje navodnog prekršaja, već su zatražili broj njenog mobilnog telefona poručivši joj da će je kontaktirati, nakon čega su se udaljili s mjesta događaja. Prilikom navodnog službenog postupanja vozačici nisu izdali dokument o počinjenom prekršaju niti su isti stvarno utvrdili.

Sve to probudilo je sumnju u zakonitost njihovog postupanja o čemu je USKOK odmah obavijestio policiju.

“Okrivljenici su, radi prikrivanja nezakonitog postupanja u kojem su zatečeni, svojim potpisima ovjerili izvješće o obavljanju službe u kojem je bilo navedeno da su tog dana nadzirali brzinu kretanja vozila u mjestima Jastrebarsko, Donji Desinec i Klinča Sela te podaci vozača prema kojima su postupali, što nije odgovaralo istini”, izvijestio je USKOK, piše Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari