UHIĆENJE NA GRANICI

Na graničnom prijelazu Pasjak uhićen jedan od trojice osumnjičenih za utaju 3,2 milijuna kuna

Pixsell

Zatečen je na granici po potrazi zbog sumnje na gospodarski kriminalitet. Sveukupna materijalna šteta nastala počinjenjem više kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta cijeni se na oko 3,2 milijuna kuna

Na graničnom prijelazu Pasjak, na ulasku u Republiku Hrvatsku u subotu, 1. kolovoza djelatnici granične policije zatekli su 46-godišnjeg hrvatskog državljanina za kojim je bila raspisana potraga zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Naime, kriminalističkim istraživanjem kojeg su proveli policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave primorsko-goranske utvrđena je sumnja da spomenuti 46-godišnjak kao odgovorna osoba dviju tvrtki s područja Primorsko-goranske županije u vremenu od 2016. i 2017. godine počinio kaznena djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaja poreza ili carine, prouzročenje stečaja, povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje.

Počinjenjem navedenih kaznenih djela oštetio je Državni proračun Republike Hrvatske i dvije tvrtke s područja Primorsko-goranske županije, a sveukupna materijalna šteta cijeni se na oko 3,2 milijuna kuna.

Nakon pronalaska po potrazi 46-godišnjak je uhićen i predan pritvorskom nadzorniku. Istom je određen istražni zatvor.

Osumnjičeni za nekoliko kaznenih djela

Podsjetimo, djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave primorsko-goranske, u koordinaciji sa Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci, proveli su kriminalističko istraživanje nad trojicom hrvatskih državljana, starosti 41, 44 i 46 godina, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Sumnjiče se da su tijekom 2017. godine kao odgovorne osobe tvrtke s područja Primorsko-goranske županije u nekoliko navrata isplaćivali novac s računa tvrtke u korist zagrebačke tvrtke za usluge koje nikada nisu obavljene. Nadalje, za navedenu tvrtku u kojoj su bili odgovorne osobe nisu obračunali obvezni porez za poslovanje u 2017. godini iako su to bili dužni prijaviti nadležnom tijelu.

Osim toga, u cilju ostvarenja protupravne imovinske koristi, s računa te tvrtke su podizali novčana sredstva koja nisu koristili za potrebe tvrtke već za svoje osobne potrebe pa su tako oštetili tvrtku i počinili kazneno djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Tijekom kriminalističkog istraživanja je utvrđeno da 46-godišnji osumnjičenik kao odgovorna osoba i druge tvrtke iz PGŽ-a za razdoblje od 2016. do 2018. godine nije po propisima vodio poslovne knjige, a u 2017. godini propustio je podnijeti nadležnom sudu i prijedlog za otvaranje stečajnog postupka iste.

Spomenuti osumnjičenici kazneno su prijavljeni mjerodavnom državnom odvjetništvu, zbog sumnje u počinjenje spomenutog kaznenog djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, te za utaju poreza ili carine, povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje, kao i za prouzročenje stečaja.

Ukupna počinjena materijalna šteta ovim kaznenim djelima procjenjuje se na više od tri milijuna i dvjesto tisuća kuna kojima su uz Državni proračun Republike Hrvatske oštećene i dvije tvrtke s područja PGŽ-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari