PREBLAGA KAZNA?

Nije imao cigaretu pa su ga tako brutalno pretukli da je postao invalid: ‘Imam potpunu amneziju’

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Napadači su osuđeni na kaznu zatvora, Antun na dvije godine, Ivan na godinu i pol. Sud je donio i nepravomoćnu presudu prema kojoj su Antun i Ivan dužni Zdravku platiti odštetu od 577.000 kuna

Tog stravičnog jutra, Zdravko, tada 50-godišnjak postao je osoba s invaliditetom bez mogućnosti samostalnog života. Naime, napadnut je 31. ožujka 2012. godi između 4 i 5 sati ujutro u prolazu između Opatovine i Tkalčićeve u Zagrebu.

“Imam potpunu amneziju. O tome što se dogodilo obavijestili su me policajci koji su došli od mene uzeti iskaz u bolnicu u Novi Marof. Bio sam privatnik, keramičar, i pretpostavljam da sam tog dana išao na posao”, govori ozlijeđeni.

Dodaje da se ne sjeća kako je zadobio teške ozljede, ali da zna da je bio na dugotrajnom liječenju. Prema njegovim riječima, muškarac još odlazi na terapije, a svu pomoć dobiva od sestre.

“Ja sam, naime, danas trajno nesposoban brinuti se o sebi, kao i za samostalan život. Zbog posljedica tog napada otišao sam u invalidsku mirovinu u dobi od 53 godine”, ispričao je Zdravko.

No što se dogodilo tog jutra? Jedan svjedok kaže da je vidio dvojicu mladića koji su se obratili Zdravki i zatražili od njega cigaretu.

“Kad je gospodin odgovorio da ne puši, vidio sam tog prvog mladića kako se dere i tuče ga, a kasnije i drugog koji ga je tukao nogom nakon što je pao na pod. Nastavili su ga tući i dok je ležao”, rekao je svjedok Zvonimir tijekom suđenja napadačkom dvojcu.

Napadnuti čovjek, zaključio je svjedok, ni na koji način nije izazvao te mladiće niti ih je provocirao. Jednostavno se našao u krivo vrijeme na krivom mjestu.

“Nemoćan i izložen bezobzirnom, bezrazložnom, surovom i brutalnom napadu podivljalih mladića”, zaključio je kasnije i kazneni sudac.

Kako piše Danica.hr napadač Antun je Zdravka prvo udario u predjelu glave, zbog čega je on pao na tlo u sjedeći položaj nakon čega ga je drugi napadač Ivan udario nogom u predjelu torza.

Udarali su ga 20 do 30 minuta, Zdravko je zadobio teške tjelesne ozljede u vidu krvnog podljeva oko oba oka, razderotine vjeđe desnog oka, krvnog podljeva mekog oglavka, krvarenje unutar tvrde moždane ovojnice, krvarenje uz moždanu komoru.

Osim toga, zadobio je kontuzijske otiske na prsnom košu uz kralježnicu, serijske prijelome 13 rebara, prijelome poprečnih nastavaka tri slabinska kralješka, prodor zraka u prsište, izljev krvi u prsišta te prodor zraka u potkožje desne strane prsne i trbušne stijenke.

Sud je odlučio da su napadači osuđeni na kaznu zatvora, odnosno Antun na dvije godine, Ivan na godinu i pol. Ovog petka sud je donio i nepravomoćnu presudu prema kojoj su Antun i Ivan dužni Zdravku platiti odštetu od 577.000 kuna te mu podmiriti ukupno 50.000 kuna parničnih troškova. S kamatama, ukupan bi se iznos, postane li presuda pravomoćna, mogao popeti na oko 100.000 eura.

Osim toga, sutkinja je presudila i da Antun i Ivan napadnutome Zdravku moraju svaki mjesec solidarno plaćati 450 kuna rente do kraja njegova života. Dvojac se može žaliti na tu presudu u zakonom predviđenom roku, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari