MRAČNE PRIČE ZLOSTAVLJANJA

Očuh od djece tražio da mu ‘poćućaju’ spolovilo. U zatvor ne ide ni dana

Ilustracija (RTL)

Unatoč priznatim krivnjama, sud je odlučio ne poslati oboje roditelja u zatvor, već im je izrekao uvjetnu kaznu od godine dana, s rokom kušnje od tri godine. Ovaj slučaj nije izolirani incident, već se čini da je takva praksa učestala

Splitski sud je donio nepravomoćnu odluku kojom se utvrđuje da je očuh dvojicu dječaka, starosti 8 i 10 godina, seksualno zlostavljao, piše Jutarnji. Sud također tvrdi da je majka bila svjesna ovog zlostavljanja, nije reagirala, već je čak vrijeđala i tukla djecu. Prema nalazima vještaka, djeca su razvila trajne psihičke posljedice, uključujući tešku anksioznost i PTSP.

Potvrđeno je da je očuh u više navrata pred njima vadio penis i govorio im da ga poljube ili “poćućaju” te da je jednom to učinio i pred svima, na dječjem rođendanu.

Unatoč priznatim krivnjama, sud je odlučio ne poslati oboje roditelja u zatvor, već im je izrekao uvjetnu kaznu od godine dana, s rokom kušnje od tri godine. Ovaj slučaj nije izolirani incident, već se čini da je takva praksa učestala. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2022. godini, 137 osoba je pravomoćno osuđeno zbog spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece. Međutim, samo 51 počinitelj je dobio bezuvjetnu zatvorsku kaznu, dok su ostali dobili uvjetne kazne ili rad za opće dobro.

Pravobraniteljica za djecu, Helence Pirnat Dragičević, izražava zabrinutost zbog ovakve prakse te predlaže zakonsku zabranu izricanja rada za opće dobro za seksualne delikte na štetu djece. Smatra da takve blage osude šalju krivu poruku žrtvama i obeshrabruju djecu da prijavljuju zlostavljanje.

“Predlagali smo da se izricanje rada za opće dobro za seksualne delikte na štetu djece zakonski zabrani, no naš prijedlog nije prihvaćen. Ovakva praksa ‘blagih osuda‘ djetetu žrtvi šalje poruku da je seksualni zločin koji je pretrpjelo beznačajan čin, ona obeshrabruje djecu u prijavljivanju, a počinitelje osnažuje za činjenje novih delikata”, poručila je pravobraniteljica, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari