GOVOR MRŽNJE

Video | Oglas pizzerije iz Samobora šokirao javnost, sve istražuje i policija. Prijeti li vlasniku zatvorska kazna?

Tražeći radnika, vlasnik je objavio, citiramo – ‘da neće zaposliti četnike iz Niša niti nagrditi grad crnima’

Ovo je dio sramotne objave ugostitelja iz Samobora koji je tražio za rad pizza majstora: “Očito su normalni radnici otišli u Irsku, a nama se na oglas javljaju pakistanci, bangladešanci i četnici iz Niša! Kako dodatno nebi nagrdili naš Samobor s tim crnima, morati ćemo prilagoditi trenutnim kapacitetima radno vrijeme. Isto tako nam ne pada na kraj pameti zaposliti četnika iz Niša!”

Samoborci oglasom punim govora mržnje – šokirani. “Mi Samoborci, ovaj grad je od Bele IV. 700 godina slobodan grad za svakog dobronamjernog, vrijednog i poštenog čovjeka. Ak je on crni, beli, koje god fele. Još ako nas oslobode ovih domaćih lopova, svaka čast, samo nek dojdeju”, kaže Miroslav Ivanjščak iz Samobora.

Sugrađanka Zora Polanović dodaje: “Ovo je čisto o njemu govorilo i mislim da je to antireklama njemu.”

Osuda stiže i od aktualne vlasti, dok bivši gradonačelnik smatra da tu nije bilo zle namjere. “Mi osuđujemo svake takve slučajeve. Isto tako želio bih napomenuti da je to izolirani slučaj, da to nije stav Grada Samobora, niti građana Samobora”, kazao je zamjenik gradonačelnice Samobora Petar Burić.

“Ne poznajem ga osobno, ali znam da se radi o mlađem čovjeku koji, 99 posto sam siguran, nije mislio ono što je rekao. Malo je jezik bio brži od pameti”, kazao je Krešo Beljak.

Slučaj istražuje i zagrebačka policija, a vlasnik pizzerije nije htio stati pred našu kameru. Tek je poručio da zbog svog oglasa dobiva prijetnje. Da je svojom objavom napravio možebitno kazneno djelo, smatra i struka.

“Ne mogu vam reći konkretno za ovaj slučaj jer ne znam sve detalje i okolnosti. Međutim, prema Kaznenom zakonu i to odredbi članka 125, stavak 1 Kaznenog zakona, zabranjena je diskriminacija na način da vi odlučujete da nećete nekog zaposliti temeljem boje kože, pripadnosti određenoj skupini ili vjeri. Znači, to je izričito zabranjeno i tu je previđena kazna zatvora do 3 godine za takvo postupanje”, objašnjava odvjetnik Tomislav Barišić.

Pa ako tako u ovom slučaju odluči Državno odvjetništvo, onda bi i samoborski ugostitelj mogao završiti u lockdownu, prenosi RTL.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views