PRIPAZITE

Oprez, džeparoši u Rijeci pojačali ‘aktivnosti’! Pogledajte koja su mjesta najopasnija za neoprezne Riječane

Ilustracija: Hrvoje Skočić/Riportal

Građanima savjetujemo da na kartice ne zapisuju svoj tajni PIN broj i  ne drže ceduljice s ovim brojem u novčaniku, stoji u izviješću policije

Policija poziva građane da pripaze na svoje stvari, posebice novčanike budući da je počiniteljima tzv. džepnih krađa dovoljan tek trenutak nepažnje da nekome otuđe novčanik i sve ono što se u njemu nalazi.

Naime, u proteklih nekoliko dana policija je zaprimila prijave četvero građana u dobi između 65 i 78 godina kojima su na području Rijeke otuđeni novčanici.

Novčanici otuđeni  u gradskim autobusima, na gradskoj tržnici, s pulta na kiosku

U dva navrata novčanici su otuđeni  gradskim autobusima, jednom na gradskoj tržnici te jednom s pulta na kiosku.  Zajedno s novčanicima otuđene su osobne isprave i bankovne kartice, a sveukupna materijalna šteta cijeni se na više od 680 eura.

Valja spomenuti da je šteta povećana i iz razloga što se u jednom slučaju počinitelj okoristio i dostupnim PIN-om te na taj način neovlašteno koristio bankovnu karticu koja se nalazila u otuđenom novčaniku.

Kako bi smanjili mogućnost počinjenja ovakvih kaznenih djela policija savjetuje poduzimanje odgovarajućih mjera samozaštite:

novac i dokumente nikad ne ostavljajte bez nadzora te posebno pazite u gužvama,

obratite pažnju da li vas netko prati (džepari najprije biraju žrtvu),

čuvajte se guranja, pretjerano ljubaznih ili pak agresivnih osoba, onih koji vam pomažu ili nameću razgovor,

novac i vrijedne predmete ne pokazujte drugim osobama, a novac i dokumente nosite odvojeno,

u kupovinu ne nosite veću količinu novca – koristite bankovne kartice,

na kartice ni u kom slučaju ne zapisuju svoj tajni PIN broj, ne drže ceduljice s ovim brojem u novčaniku ili na mjestima dostupnim drugim osobama,

torbu držite zatvorenu i ispred sebe, u gužvi skinite ruksak i stavite ga ispred sebe,

torbu, novčanik, mobitel ili vrećice ne ostavljajte na blagajnama, policama ili u kabinama trgovina,

novčanik ne nosite u stražnjem džepu,

ukoliko ste unatoč oprezu okradeni – pretražite najbližu okolicu, ako pronađete svoj novčanik ili drugi predmet spremite ga u vrećicu i predajte policiji, jer postoji mogućnost  da budu otkriveni korisni tragovi koji će dovesti do počinitelja,

odmah pozovite policiju na telefon 192!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari