Foto: Ilustracija

U protekla dva dana na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske zabilježene su provale u stan i kuću

Nepoznati počinitelji su iz stana na području Belvedera u Rijeci otuđili novac, a iz obiteljske kuće u Kraljevici nakit i novac.

Materijalna šteta cijeni se na više desetaka tisuća kuna, a ovim kaznenim djelima teške krađe oštećeno je dvoje hrvatskih državljana.

U cilju smanjenja ove vrste kaznenih djela i zaštite građana, iz Policijske uprave primorsko-goranske građanima preporučaju sljedeće mjere samozaštite:

-Zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma,
-Ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata,
-Ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena…)
-Novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer „lopovi“ najprije traže upravo na tim mjestima,
-Ključeve stana i poštanskog sandučića kad ste odsutni ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu,
-Novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima,
-Ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na telefonskim sekretaricama da ste odsutni,
-Ne spremajte cvijeće s balkona i prozora, tako dajete poruku da ste odsutni,
-Zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše mogli identificirati,
-Spremite ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti,
-Ne spuštajte do kraja rolete na prozorima jer lopovi i to ponekad prate i donose zaključak da nitko ne boravi u stanu ili kući te da je teren “slobodan”,
-Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete.
Ako vam se i pored svih samozaštitnih mjera dogodi da budete žrtva provalnika, odmah obavijestite policiju na broj 192 ili na broj policijske postaje na području gdje se nalazi vaš dom.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari