OSLOBOĐENI POMORCI: Riječanin na slobodi nakon optužbe za ‘šverc’ 3,2 milijuna kutija cigareta

Nikola Tolja i Ernest Pekar čekali su suđenje pod optužbom za krijumčarenje cigareta

Dubrovčanin Nikola Tolja, prvi časnik talijanskog tegljača “Eisvogel” i njegov kolega iz Rijeke, kormilar Ernest Pekar, oslobođeni su nakon gotovo dvije godine provedene u zatvoru Santa Maria u gradu Cadizu na jugozapadu Španjolske.

Nikola Tolja, Ernest Pekar i drugi članovi posade – tri Talijana i jedan Rumunj, proveli su vrijeme u zatvoru čekajući suđenje koje je napokon održano 22. i 23. listopada ove godine. Na suđenju je kao svjedok obrane svjedočio ITF koordinator i voditelj ureda Sindikata pomoraca Hrvatske u Dubrovniku, Romano Perić.

Kako je potvrdio Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH), pomorci su napustili Španjolsku i preko Italije bi trebali doputovati u Hrvatsku.

U dugotrajnom postupku, Tolja i Pekar osuđeni su na dvije godine na temelju optužbe za međunarodno krijumčarenje 3,2 milijuna kutija cigareta, vrijednih 12 milijuna eura, ali budući da je kazna “pokrila” vrijeme provedeno u istražnom zatvoru, pušteni su na slobodu. Prijetila im je maksimalna kazna do pet godina zatvora.

Podsjetimo, posada tegljača “Eisvogel” uhićena je pod optužbom krijumčarenja cigareta u međunarodnim vodama nedaleko od granice španjolskog terotorijalnog mora. No, brod na koji su bili ukrcani hrvatski pomorci preuzeo je u tegalj brod “Falkvaag” koji je bio bez posade i na putu prema rezalištu. Imao je teret od šest kontejnera krijumčarenih cigareta s krajnjim odredištem u španjolskoj luci Huelva.

“Iako je jasno da su brod “Falkvaag” s cigaretama preuzeli od drugog tegljača, “Sea Patron”, posada tegljača u vlasništvu kompanije “Lucatelli Towing and Salvage” bila je uhićena još početkom prošle godine i sve donedavno je čekala suđenje”, zaključuju iz SPH, a prenosi Slobodna Dalmacija.
Vijesti.hr

VIDEO DANA: