OPET MEĐU BANANAMA

Otkriveni detalji rekordne zapljene kokaina u luci Ploče, a objavili su i video cijele akcije

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

U jednom kontejneru, po cijeloj dužini dna i posloženo u paketićima, bilo je skriveno više od pola tone kokaina. Riječ je o drogi vrlo visoke čistoće. Procjenjuje se da bi u uličnoj preprodaji dostigla vrijednost od oko 57 milijuna eura

Gotovo 600 kilograma kokaina vrijednog 500 milijuna kuna ponovno je zaplijenjeno u luci Ploče, i ponovno je bilo skriveno među – bananama iz Južne Amerike. Usporedbe radi, kako javlja RTL,  cijele prošle godine u Hrvatskoj je ukupno palo 60 kilograma kokaina, a u prva četiri mjeseca ove godine čak 10 puta više.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

U jednom kontejneru, po cijeloj dužini dna i posloženo u paketićima, bilo je skriveno više od pola tone kokaina. Riječ je o drogi vrlo visoke čistoće. Procjenjuje se da bi u uličnoj preprodaji dostigla vrijednost od oko 57 milijuna eura.

“Ovaj kokain nije bio namijenjen hrvatskom tržištu, nego distribuciji tržištu nama susjednih zemalja”, rekao je voditelj Službe kriminalističke policije PU dubrovačko-neretvanske Zoran Tikvica.

Kokain je bio skriven među pošiljkom s bananama koja je iz Ekvadora u pločansku luku krenula još prije dva mjeseca, a u luku Ploče stigla je krajem prošlog mjeseca. Banane je navodno naručila jedna bosanskohercegovačka tvrtka, pa dubrovačka policija nastavlja suradnju s kolegama iz regije.  Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević kazao je na konferenciji za medije da još nikoga nisu uhitili, a da su čekali dugo s objavom zbog kriminalističkog istraživanja.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

“Znači, ako nešto uvezete, očekujete da će to netko uzeti”, rekao je Pavličević i potvrdio da po drogu nitko nije došao. Na pitanje zašto nisu i dalje čekali da netko dođe po drogu, odgovara: “već je negdje izašlo u medijima, roba koja je došla od nekoga se preuzima – uzeta je legalna, ilegalna nije uzeta, dakle, kontejner se negdje vraća”.

Toliko droge na jednom mjestu rijetko se viđa, pa je dubrovačka interventna policija, s prstom na okidaču, cijelo vrijeme pola tone kokaina posebno motrila u prostorijama policije. Duge cijevi bile su i na ulazu u zgradu. Sve se pazilo i iz zraka.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

“Ovo kriminalističko istraživanje nije završeno. Ono se i dalje nastavlja u suradnji s drugim međunarodnim organizacijama, posebno s organizacijama iz susjednih zemalja”, rekao je Pavličević.

U raskrinkavanju poslovnog plana policiji je od velike pomoći bio i belgijski ovčar Johnny kojemu je ovo zajedno s kujicom Molly najveća zapljena droge. Kako bi se ove situacije još brže otkrile, možda pomogne i mobilni rendgen koji je za luku Ploče u postupku nabave.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

“Nabava je pokrenuta i prije toga, ali radi se o jako skupim uređajima koji imaju jako visoku cijenu i komplicirano za održavanje, a sve skupa jako puno košta”, rekao je voditelj Odjela mobilne jedinice carine Dubrovnik Pero Perić.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Prošle godine u lukama zapadne Europe zaplijenjeno je više stotina tona droge – konkretno kokaina iz Južne Amerike. Ovo danas što je prezentirano rezultat je male policijske uprave i male grupe ljudi koja je učinila čudo, javlja RTL.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari