'PAUKOVA MREŽA'

Otkud tajne veze Hrvata s narko miljeom Južne Amerike? Kriminalisti otkrivaju važnost Hrvatske za kokainsku rutu

Ilustrativna fotografija: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Klarić kaže da su u sjevernom dijelu Južne Amerike kriminalne grupacije strahovito jake pa se europske grupacije uključuju i povezuju s njima

S rođendanske zabave u kolumbijski zatvor. Manuel Vulić, zvan Otrov, jedan je od najtraženijih hrvatskih bjegunaca na Interpolovoj tjeralici, a pao je pod optužbama za ubojstva, krijumčarenje kokaina i oružja.

“Tamo se povjerenje stječe tako da kreneš s malim količinama i, ako si uspješan, te se količine i povjerenje povećavaju”, pojašnjava za Danas.hr RTL-a Željko Cvrtila, kriminalist i stručnjak za sigurnost Vulićev uspon u Kolumbiji.

Rodom iz Zagreba, vodio je skupinu s još nekoliko Hrvata koji ilegalno šalju robu za Europu. Kolumbijske vlasti od SAD-a su dobile informaciju da se bjegunac nalazi na njihovom teritoriju.

Europske luke prava su paukova mreža za krijumčare.

“Ulazak u Europu preko različitih luka, aktualan je i naš Jadran, gdje dolaze različiti brodovi i različita roba gdje je sakrivena i droga. To su potvrdile i zadnje akcije. Naravno da Ploče, kao međunarodno jaka luka,u jednom trenutku bila je baš točka za prelazak”, kaže kriminalist i stručnjak za droge, Dubravko Klarić.

Dobar paravan za policiju

Vulić (37) se u Kolumbiji predstavljao kao slovenski policijski istražitelj sa slovenskim dokumentima i različitim imenima.

“To je dobar paravan za policiju koja je redovna na ulici, koja ne zna točno o čemu se radi. On se tako lako može predstavljati. Do sad smo imali često samo hrvatske krivotvorene dokumente, očito da i naši susjedi nisu nepoželjni u tom svijetu iza kojih se dokumenata mogu kriti”, kaže Cvrtila.

Nećak je bivšeg specijalca Petra Ćosića i desne ruke srpskog Escobara Darka Šarića, koji su pod optužnicama USKOK-a za krijumčarenje 600-njak kilograma kokaina i likvidaciju u Ekvadoru.

Klarić kaže da su u sjevernom dijelu Južne Amerike kriminalne grupacije strahovito jake pa se europske grupacije uključuju i povezuju s njima. Čim imaš novac i pokazuješ interes, lako se organizira posao i krijumčarenje, pojašnjava Klarić.

Kokainske afere

Hrvatsku posljednjih godina tresu kokainske afere.

Stjepan Prnjat pao je u riječkoj luci sa 100 kilograma kokaina, u kutijama s bananama u trgovačkom lancu u Pločama pronađen je kokain. USKOK je podigao i optužnicu protiv trojice Hrvata zbog krijumčarenja više od 170 kilograma kokaina preko Luke Rijeka.

“Očito da je ovo tržište Hrvatske, regije pa i Europe jako značajno”, kaže Cvrtila. “Ono je ekonomski moćno. Kad imate ekonomski moćno tržište, onda i prodajete lako.”

A jednom kada pošiljka uđe u područje Schengena, kaže Klarić, onda je i puno lakši dolazak robe do odredišta kojem je roba namijenjena i gdje je dogovor pao.

Hoće li se Vuliću suditi u Kolumbiji ili će biti izručen Hrvatskoj, još se ne zna, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari