PAMET U GLAVU! Policija zbog povećane ugroze pojačano nadzirala sigurnost pješaka u prometu

Foto: Ilustracija

Tijekom ove godine na području PU primorsko-goranske zabilježeno je povećanje broja prometnih nesreća u kojima su sudjelovali pješaci za 25 posto

U srijedu od 10 do 15 sati na području Policijske uprave primorsko-goranske provedena je akcija „Zaštita pješaka u prometu“, potaknuta izraženijim stradavanjem pješaka i ozljedama koje zadobivaju u prometnim nesrećama, kao i u cilju podizanja razine stanja sigurnosti u cestovnom prometu.

Tijekom ove akcije policijski službenici prometne policije pojačano su nadzirali poštivanje prometnih pravila i propisa pješaka prilikom kretanja na prometnicama te vozača, naročito u blizini obilježenih i izvan obilježenih pješačkih prijelaza.

Naime, tijekom ove godine na području Policijske uprave zabilježeno je povećanje broja prometnih nesreća u kojima su sudjelovali pješaci za 25%. U tim prometnim nesrećama dva pješaka su smrtno stradala (2016. godine jedan pješak), šest ih je zadobilo teške tjelesne ozljede (2016. godine osam pješaka), a 23 pješaka su lakše ozlijeđena (2016. godine 13 pješaka).

Pješaci, posebice starije životne dobi, djeca i osobe s invaliditetom jedna su od najranjivijih skupina sudionika u prometu, radi čega je njihovoj sigurnosti potrebno posvetiti posebnu pozornost.

Praćenje i analiza prometnih nesreća pokazuju da su najčešće greške pješaka zbog kojih stradavaju nepropisno prelaženje preko kolnika i prelaženje kolnika na znak crvenog svjetla na semaforu za pješake, dok su najčešće greške vozača zbog kojih stradavaju pješaci nepropisna i neprilagođena brzina te nepoštivanje prednosti prolaska pješaka.

U pet sati jučerašnje akcije „Zaštita pješaka u prometu“ zabilježena su 33 prekršaja pješaka i 52 prekršaja vozača. Pješaci su počinili 19 prekršaja prelaska kolnika dok je na semaforu upaljeno crveno svjetlo za pješake i 9 ostalih prometnih prekršaja, dok su vozači počinili 14 prekršaja nepoštivanja prednosti prolaska pješaka te 38 drugih prometnih prekršaja.

Svi počinitelji prekršaja sankcionirani su temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, tako da je ukupno izrečeno 40 upozorenja, 12 novčanih kazni, izdana su tri prekršajna naloga, 29 izvješća o počinjenom prekršaju te je podnijet jedan optužni prijedlog.

Za vrijeme trajanja akcije nije bilo stradavanja pješaka, a kako bi stradavanja ove kategorije sudionika u prometu bilo što manje pješacima i vozačima savjetujemo pojačani oprez.

Savjeti pješacima:

ne krećite se i ne zadržavajte na kolniku,
krećite se nogostupom ili drugom površinom određenom za kretanje pješaka,
n cesti na kojoj ne postoji nogostup krećite se što bliže rubu kolnika,
na cesti izvan naselja krećite se uz lijevi rub kolnika,
preko kolnika prelazite pažljivo i najkraćim putem, nakon što ste se uvjerili da to možete učiniti na siguran način,
pri prelaženju ceste koristite obilježene pješačke prijelaze,
cestu prelazite kada je na semaforu upaljeno zeleno svjetlo za pješake,
noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, budite označeni reflektirajućim materijalom.

Savjeti vozačima:

pješačkom prijelazu približavajte se sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožavate pješake, odnosno tako da možete zaustaviti svoje vozilo da bi propustili pješake koji su već stupili na pješački prijelaz,
zaustavite vozilo i propustite pješake ako su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom, i kad tek stupaju na kolnik,
ne parkirajte svoje vozilo na nogostupu, na pješačkom prijelazu i na udaljenosti manjoj od 5 metara od tog prijelaza.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari