CARINICIMA PAKET BIO SUMNJIV

Video |‘Pao’ diler iz Rijeke, drogu je dostavljao poštom a osnovao je i tvrtku kao paravan

Idi na originalni članak

Nedavno je, primjerice, na rendgenu jedne međunarodne pošiljke pronađeno automatsko oružje, otkrio je Krešimir Domjančić

Oglas

Uhićen je diler droge s riječkog područja. Ovaj 38-godišnjak je drogu dostavljao poštom, a za to je osnovao i tvrtku kao paravan, javlja Danas.hr. 

Dio zasluge za otkrivanje ovog slučaja ide i Carinskoj upravi u Rijeci jer je u jednom uredu Pošte pronašla sumnjivi paket i predala ga policiji. Oni su provjerili sadržaj i pronašli nedozvoljene količine THC-a.

“Hrvatska pošta u svom postupanju uvijek mora pratiti međunarodne i domaće propise. Konkretno Zakon o poštanskim uslugama definira tajnost pošiljki što znači da radnici ne zna što se nalazi u pismima i paketima. Isto tako propisane su određene situacije u kojima djelatnici mogu otvoriti pošiljke i propisane su situacije kada druge institucije koje na to imaju pravo mogu zatražiti pristup određenim pošiljkama”, kazao je glasnogovornik Hrvatske pošte Krešimir Domjančić.

Pošta smije otvoriti paket i provjeriti što se u njemu nalazi kada se pojavi neka sumnjiva roba. Nedavno je, primjerice, na rendgenu jedne međunarodne pošiljke pronađeno automatsko oružje, otkrio je Domjančić. Radilo se, naime, o vjernoj kopiji koja je služila za AirSoft i samim time nije bila zabranjena.

‘Hrvatska pošta ima oko milijun uručenja svaki dan’

Ipak, postoje institucije koje smiju tražiti otvaranje paketa.

“Hrvatska pošta ima dobru suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova, Carinskom upravom s kojom smo svakodnevnom u kontaktu oko svih međunarodnih pošiljaka iz trećih zemalja. Tu su još druge institucije koje sukladno zakonu mogu provjeravati pošiljke”, objasnio je glasnogovornik HP-a.

Nije lako pronaći drogu među svim paketima, a kroz Hrvatsku poštu prođe veliki broj pošiljki.

“Mogu govoriti možda bolje o dnevnim količinama. Hrvatska pošta ima oko milijun uručenja svaki dan. Od toga se paketa tu nalazi od 50.000 u onim sporim danima pa do 100.000 kada je najveća gužva”, otkrio je Domjančić.

RTL-ova reporterka Katarina Brečić neslužbeno je doznala da dnevno stigne nekoliko zahtjeva za otvaranjem sumnjivih paketa, njih desetak, prenosi Net.hr.

Exit mobile version