BRZA INTERVENCIJA

Planinarenje na Lošinju završilo spašavanjem: Turistu naglo pozlilo, spasio ga riječki HGSS!

Na Velom Lošinju, 16. lipnja 2024., Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) Stanica Rijeka uspješno je provela akciju spašavanja stranog državljanina koji se našao u ozbiljnoj opasnosti tijekom planinarenja. Poziv u pomoć zaprimljen je izravno na dežurni telefon HGSS-a u 15:45 sati, a radilo se o hitnoj situaciji koja je zahtijevala brzu i koordiniranu intervenciju.

Brza reakcija i dolazak na teren

Prema informacijama iz HGSS-a, poziv je primljen od osobe koja je prijavila da se stranom državljaninu pozlilo na planinarskom putu u Velom Lošinju, što ga je onemogućilo da se samostalno kreće. Četiri člana HGSS-a iz interventne baze na Lošinju brzo su reagirala i krenula na teren jednim vozilom.

Po dolasku na lokaciju, članovi HGSS-a odmah su pristupili pružanju prve pomoći unesrećenom. Procijenili su njegovo stanje i pružili nužnu medicinsku skrb kako bi ga stabilizirali. U skladu s procedurama, koristili su nosiljku UT2000 kako bi ga pripremili za transport do najbliže ceste.

Nakon što je unesrećeni bio stabiliziran i smješten u nosiljku, članovi HGSS-a pažljivo su ga transportirali do ceste u Balvanidi. Transport je protekao bez ikakvih komplikacija, a po dolasku na cestu unesrećeni je predan timu hitne medicinske pomoći koji je preuzeo daljnju obradu i skrb.

Uspješan završetak akcije

Akcija spašavanja završena je u 17:45 sati, nešto manje od dva sata nakon zaprimanja poziva. Zahvaljujući brzoj reakciji i profesionalnosti članova HGSS-a, unesrećena osoba je uspješno zbrinuta i prevezena na sigurno. Ova akcija još jednom je pokazala koliko je važno imati spremne i obučene timove za ovakve hitne situacije, te koliku ulogu HGSS igra u očuvanju sigurnosti i zdravlja svih koji se nađu u potrebi za pomoć u prirodi.

HGSS ponovno apelira na sve planinare i posjetitelje prirode da budu oprezni, informirani i da uvijek sa sobom nose osnovnu opremu za slučaj nužde. Također, podsjećaju da je važno u svakom trenutku znati svoj točan položaj kako bi se u slučaju nezgode mogla što brže pružiti pomoć.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari