BRZA INTERVENCIJA

Planinarenje na Lošinju završilo spašavanjem: Turistu naglo pozlilo, spasio ga riječki HGSS!

Idi na originalni članak

Na Velom Lošinju, 16. lipnja 2024., Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) Stanica Rijeka uspješno je provela akciju spašavanja stranog državljanina koji se našao u ozbiljnoj opasnosti tijekom planinarenja. Poziv u pomoć zaprimljen je izravno na dežurni telefon HGSS-a u 15:45 sati, a radilo se o hitnoj situaciji koja je zahtijevala brzu i koordiniranu intervenciju.

Oglas

Brza reakcija i dolazak na teren

Prema informacijama iz HGSS-a, poziv je primljen od osobe koja je prijavila da se stranom državljaninu pozlilo na planinarskom putu u Velom Lošinju, što ga je onemogućilo da se samostalno kreće. Četiri člana HGSS-a iz interventne baze na Lošinju brzo su reagirala i krenula na teren jednim vozilom.

Po dolasku na lokaciju, članovi HGSS-a odmah su pristupili pružanju prve pomoći unesrećenom. Procijenili su njegovo stanje i pružili nužnu medicinsku skrb kako bi ga stabilizirali. U skladu s procedurama, koristili su nosiljku UT2000 kako bi ga pripremili za transport do najbliže ceste.

Nakon što je unesrećeni bio stabiliziran i smješten u nosiljku, članovi HGSS-a pažljivo su ga transportirali do ceste u Balvanidi. Transport je protekao bez ikakvih komplikacija, a po dolasku na cestu unesrećeni je predan timu hitne medicinske pomoći koji je preuzeo daljnju obradu i skrb.

Uspješan završetak akcije

Akcija spašavanja završena je u 17:45 sati, nešto manje od dva sata nakon zaprimanja poziva. Zahvaljujući brzoj reakciji i profesionalnosti članova HGSS-a, unesrećena osoba je uspješno zbrinuta i prevezena na sigurno. Ova akcija još jednom je pokazala koliko je važno imati spremne i obučene timove za ovakve hitne situacije, te koliku ulogu HGSS igra u očuvanju sigurnosti i zdravlja svih koji se nađu u potrebi za pomoć u prirodi.

HGSS ponovno apelira na sve planinare i posjetitelje prirode da budu oprezni, informirani i da uvijek sa sobom nose osnovnu opremu za slučaj nužde. Također, podsjećaju da je važno u svakom trenutku znati svoj točan položaj kako bi se u slučaju nezgode mogla što brže pružiti pomoć.

Exit mobile version