IZBJEGNUTA TRAGEDIJA

PLINSKI BOJLER I NAPA UMALO UBILI DIJETE: Brza intervencija susjeda spasila mu je život

Foto: Pixell/Ilustracija

U kupaonici se zbog istovremenog rada plinskog bojlera i kuhinjske nape stvorilo područje niskog tlaka zraka u kojemu se nakupljao plin koji je onesvijestio dijete

Prošloga petka netom prije 22 sata u jednoj kući u Zagorskoj ulici u Vinkovcima na podu kupaonice roditelji su pronašli onesviješteno dijete. Prvu pomoć mu je pružio susjed, inače liječnik, a potom je prebačeno u bolnicu. Zbog tog incidenta reagirala je i policija, koja je obavila očevid s inspektorom zaštite od požara i djelatnikom lokalne tvrtke za naftu i plin.

Niski tlak zraka

Očevidom je utvrđeno kako se dijete otrovalo plinom koji se nakupio zbog stvaranja niskog tlaka zraka u kupaonici uzrokovanog istovremenim radom atmosferskog bojlera i kuhinjske nape. Srećom, dijete je stabilno i izvan životne opasnosti, javlja SiB.

Policijska uprava vukovarsko-srijemska je zbog ovog umalo tragičnog događaja izdala nekoliko savjeta građanima kako se ponašati u takvim situacijama.

Korisni savjeti

“Ako primijetite za osobu da je možda otrovana ugljičnim monoksidom, što prije odvedite osobu na svježi zrak te odmah pozovite prvu pomoć. Da bismo bili pozorni i preventivni radi uređaja koje koristimo potrebno je redovito prozračivati prostorije gdje obitavate i izbjegavajte zaključavanje kupaonice koje imate na plinskom bojleru. Nabavite detektor ugljičnog monoksida čime možete na vrijeme otkriti opasnu koncentraciju CO-a u zraku, nemojte prethodno korištene automobile odmah ostavljati u zatvorenim garažama, najmanje godišnje angažirajte ovlaštene dimnjačare te stručne profesionalce radu provjere bojlera, peći, štednjaka i drugih sličnih uređaja koji mogu dovesti do opasnosti. Ove informacije preporučujemo svim javnostima na znanje, no nadasve savjetujemo da potražite dodatne informacije iz drugih izvora kompetentnih stručnih i profesionalnih pripadnih struka”, savjetuju iz policije.

Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari