MITO I KORUPCIJA

Podmitio državne službenike da deblokiraju poduzeće i isposlovao otpis majčinog duga

Ilustrativna fotografija: Slavko Midzor/PIXSELL

Drugookrivljenog USKOK također tereti da je s trećim okrivljenim – zaposlenicom Centra za provedbu ovrhe nad novčanim sredstvima u Financijskoj agenciji – dogovorio da mu za određenu novčanu nagradu dostavlja podatke Financijske agencije o blokadama i ovrhama fizičkih i pravnih osoba koje su od njegovog interesa

USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv četvero hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Optužnicom se tereti prvog okrivljenika da je u prosincu 2021. godine u Zagrebu, kao voditelj Službe za strategiju, informiranje i elektroničke servise u Središnjem uredu Porezne uprave, s drugookrivljenim – koji je bio angažiran od strane trgovačkog društva kojem je rješenjem Porezne uprave blokiran račun radi uređenja neuredno vođenih poslovnih knjiga te ispravka PDV obrazaca društva – za novčanu nagradu dogovorio poduzeti sve potrebne radnje da se deblokira račun društva.

Kao protuuslugu za novčanu nagradu od 2.500 eura, okrivljeni službenik je, sukladno dogovoru, od voditelja Ispostave Porezne uprave Pešćenica tražio podatke o radnjama koje društvo treba poduzeti kako bi se realizirala žurna deblokada računa, informacije koju dokumentaciju i ispravke treba dostaviti te podatke kojima raspolažu porezni službenici o uočenim nepravilnostima društva. Drugookrivljeno je uz navedene podatke službenik dostavio i podatke iz Informatičkog sustava razmjene informacija o PDV-u za društvo, što drugookrivljeno kao poreznom obvezniku nisu dostupni podaci. Ti su podaci zatim korišteni prilikom uređenja poslovnih knjiga društva te za ispravke PDV obrazaca za Poreznu upravu. Sve je to omogućilo deblokadu računa društva od strane Porezne uprave i nastavak njegovog poslovanja.

Drugookrivljenog USKOK također tereti da je s trećim okrivljenim – zaposlenicom Centra za provedbu ovrhe nad novčanim sredstvima u Financijskoj agenciji – dogovorio da mu za određenu novčanu nagradu dostavlja podatke Financijske agencije o blokadama i ovrhama fizičkih i pravnih osoba koje su od njegovog interesa te interesa s njim povezanih osoba. Podaci su to kojima nije bio ovlašten raspolagati. Osim navedenog, dogovorili su da će službenica za potrebe i u interesu tih osoba, a na traženje drugookrivljenog, poduzimati potrebne pravne radnje pa je tako u više navrata vršila uvid u službene podatke Financijske agencije za točno određene pravne i fizičke osobe i dostavljala navedene podatke, a za sve je primila i ukupno 1.748,05 eura.

Drugookrivljenog se, uz sve navedeno, tereti da je s četvrtim okrivljenikom – zaposlenicom Porezne uprave u Područnom uredu u Zagrebu u Službi za naplatu i ovrhu – dogovorio da će ona u predmetu naplate duga poreza i doprinosa majke drugookrivljenika postupati u njenu korist na način da neće poduzimati dužne radnje radi naplate duga. Sukladno dogovoru. četvrta okrivljenica nije poduzimala mjere ovršnog postupka, iako je znala da majka drugookrivljenika ima u vlasništvu inventar jednog dućana te dio kuće na Hvaru, a radi naplate duga poreza i doprinosa koji je 1. siječnja 2016. iznosio 159.531,30 kuna. Također nije poduzela radnje u cilju utvrđivanja, popisa i prodaje pokretnina odnosno upisa založnog prava na nekretnini na Hvaru zbog čega je 11. veljače 2016. dug majke otpisan jer je nastupila apsolutna zastara, iako je službenica upisom založnog prava na nekretnini mogla osigurati da se glavnica od 57.125,49 kuna naplati i nakon proteka roka zastare. Službenica i drugookrivljeni dogovorili su i da će mu ona dostavljati podatke kojima Porezna uprava raspolaže o poreznim obveznicima od njegovog interesa, a s kojima drugookrivljeni nije bio ovlašten raspolagati. Tako je za njega u više navrata u razdoblju od 19. listopada 2015. do 7. studenoga 2016., vršila uvid u službene podatke Porezne uprave za točno određene porezne obveznike te mu je dostavljala tražene podatke, prenosi Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari