Poduzetnik iz Matulja uhićen zbog četiri pronevjere

FOTO: Goran Kovačić/PIXSELL/Ilustracija

Zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela, 39-godišnjak je kazneno prijavljen mjerodavnom  državnom odvjetništvu i predan pritvorskom nadzorniku

Policijski službenici Službe za gospodarski kriminalitet i korupciju Policijske uprave primorsko-goranske proveli su kriminalističko istraživanje nad 39-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Sumnjiči se da je kao vlasnik i odgovorna osoba dviju tvrtki sa sjedištem u Matuljima, s ciljem da ostvari protupravnu imovinsku korist, prisvojio ukupni ostvareni dnevni utržak tvrtki za 2015. godinu, u iznosu većem od 1.319.000,00 kuna. Osim toga pri upisu novih tvrtki u sudski registar u travnju i kolovozu 2018. godine je dao lažni iskaz iako je znao za postojeća porezna dugovanja prethodno spomenutih tvrtki.

Uz to se sumnjiči i za počinjenje kaznenih djela pogodovanje vjerovnika. Naime, od 20. listopada 2017. do kraja svibnja 2018. je protivno važećim zakonskim propisima, izabranim dobavljačima isključivo gotovinski plaćao isporučenu robu i usluge, a koji na taj način i u to vrijeme nisu imali pravo na ispunjenje njihovih potraživanja. Tako je oštetio ostale vjerovnike koji su imali prednost pri naplati po ovršnim rješenjima.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je kao odgovorna osoba tvrtke, čiji su poslovni računi od  lipnja do studenoga 2018. godine bili u neprekidnoj blokadi, prenio njezinu imovinu u korist druge novoosnovane  tvrtke. Time je smanjio njezinu vrijednost za najmanje 77.000 kuna i prouzročio stečaj iste.

Zbog sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela, četiri pronevjere, dva djela davanje lažnog iskaza, kao i dva djela pogodovanje vjerovnika te prouzročenje stečaja, po završetku kriminalističkog istraživanja 39-godišnjak je kazneno prijavljen mjerodavnom državnom odvjetništvu i predan pritvorskom nadzorniku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari