PRIZNANJE NA SUDU

Policajac hicem u glavu ubio studenticu: ‘Nisam namjerno!’

Službenim pištoljem ispalio je metak u glavu. Djevojka je preminula na mjestu, piše Net.hr.

Obrana osječkog policajca Marka Smažila, osumnjičenog za ubojstvo 21-godišnje Mihaele Berak, u rujnu prošle godine, izvijestila je u četvrtak kako okrivljenik priznaje krivnju, ali ne za kazneno djelo iz optužnice, već za prouzročenje smrti iz nehaja, u kojem nije bilo namjere.

Suđenje Smažilu počelo je u četvrtak na osječkom Županijskom sudu, ali je na zahtjev tužiteljstva javnost isključena iz postupka jer će se ispitivati detalji osobnog života žrtve.

Zamjenica osječkog Županijskog državnog odvjetništva Jasmina Bošnjak predložila je na početku suđenja da se javnost isključi iz praćenja rasprave radi zaštite osobnog života i dostojanstva žrtve, s čime se suglasila i obrana.

Sudsko vijeće je prihvatilo prijedlog te isključilo javnost s rasprave i prije čitanja optužnice, a kao razloge, uz ostalo, navelo je svjedoke koji će biti ispitani na okolnosti prije samog događaja, a koje se odnose na osobni i obiteljski život žrtve.

Brani se da nije imao namjeru da je ubije
Smažilov odvjetnik Dražen Srb izjavio je nakon ročišta da su danas ispitana četiri svjedoka, a tužiteljstvo je za sljedeće rasprave u rujnu predložilo ispitivanje dodatnih svjedoka.

Istaknuo je kako se njegov klijent već prije izjasnio da se smatra krivim, ali ne za kazneno djelo ubojstva, koje mu se stavlja na teret, već za prouzročenje smrti iz nehaja, u kojem nije bilo nikakve namjere.

Srb je dodao kako će Smažil svoju obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka, o čijem je sadržaju, zbog odluke Suda o isključenju javnosti, zabranjeno govoriti.

Nova ročišta u tom predmetu sazvana su za 23. i 25. rujna, kada će javnost također biti isključena.

Optužnica tereti policajca Marka Smažila da je je 20. rujna 2023. oko 22 sata, u svom stanu u Osijeku, u nakani da usmrti 21-godišnju žrtvu, s kojom je bio u vezi, iz službenog pištolja marke HS-9 ispalio hitac u glavu Mihaele Berak i tako joj zadao prostrijelnu ozljedu glave i vrata, s razdorom glavne vratne arterije, uslijed koje je Mihaela Berak umrla na mjestu zločina.

Iako je policija svog službenika prvobitno teretila za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti te dovođenje u opasnost života i imovine, sumnjajući da je neoprezno rukovao službenim naoružanjem, osječko županijsko tužiteljstvo je, nakon ispitivanja osumnjičenika, to prekvalificiralo u kazneno djelo ubojstva i predložilo određivanje istražnog zatvora.

Tijekom ispitivanja u policiji i Državnom odvjetništvu optuženi Smažil porekao je počinjenje kaznenoga djela, navodeći da nije imao namjeru ubiti Mihaelu Berak, već da je do pucanja i ispaljenja metka došlo prilikom neopreznog rukovanja pištoljem.

Takvu obranu okrivljenika tužiteljstvo je ocijenilo nelogičnom, neuvjerljivom te u suprotnosti s ostalim prikupljenim dokazima te ga osumnjičilo i optužilo za ubojstvo.

Tužiteljstvo smatra kako je prilikom ubojstva okrivljeni Smažil, unatoč tome što je bio pod utjecajem alkohola od 0,65 promila, ipak bio ubrojiv, a time i svjestan protupravnosti učinjenog te da je postupao s izravnom namjerom da usmrti žrtvu, piše Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari