POLICIJA U KONTROLI: U Rijeci ove godine smrtno stradalo troje pješaka – dvoje od njih svojom krivicom

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Jučer je od 10 do 14 sati na području Policijske uprave primorsko-goranske provedena akcija pod nazivom „Zaštita pješaka u prometu“

Od početka ove godine na prometnicama Policijske uprave-primorsko goranske, konkretno na području Rijeke, smrtno je stradalo troje pješaka. U dvjema prometnim nesrećama utvrđena je krivnja pješaka.

U prometnoj nesreći koja se dogodila 24. siječnja u večernjim satima u Liburnijskoj ulici u Rijeci, smrtno je stradao 80-godišnji pješak prelazeći cestu preko četiri prometne trake, izvan obilježenog pješačkog prijelaza (udaljen manje od 50 metara).

U drugoj prometnoj nesreći koja se dogodila 5. veljače u večernjim satima na riječkoj zaobilaznici, kod čvora Rujevica, smrtno je stradao 26-godišnji pješak pokušavajući prijeći cestu na kojoj je zabranjeno kretanje pješaka.

Nažalost, ovi podaci pokazuju kako su pješaci i dalje jedna od najranjivijih skupina sudionika u prometu radi čega policija poduzima niz preventivnih, ali i represivnih mjera radi poboljšanja njihove sigurnosti u prometu.

Tako je jučer od 10 do 14 sati na području ove Policijske uprave provedena akcija pod nazivom „Zaštita pješaka u prometu“.

Tijekom akcije sveukupno je zabilježeno 115 prometnih prekršaja, i to 32 prekršaja pješaka i 83 prekršaja vozača.

Unatoč brojnim upozorenjima većina prekršaja koje su počinili pješaci se odnosi na prelazak kolnika dok je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo za pješake – 19 prekršaja te na prelazak kolnika izvan obilježenog pješačkog prijelaza – 11 prekršaja.

Kod vozača najveći broj zabilježenih prekršaja, ukupno 28, se odnosi na nepoštivanje prednosti prolaska za pješake. Pet vozača je ugrozilo sigurnost pješaka prilikom skretanja u bočnu ulicu, dok je preostalih 50 prekršaja vozača zabilježeno zbog nepoštivanja i nepridržavanja različitih prometnih pravila i propisa.

Svi počinitelji prekršaja sankcionirani su temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Inače, tijekom siječnja ove godine na prometnicama Policijske uprave primorsko-goranske dogodile su se 203 prometne nesreće, dok su u istom razdoblju prošle godine zabilježene 192 prometne nesreće. U prometnim nesrećama u siječnju tri su osobe smrtno stradale, teško je ozlijeđeno osam, a lakše 42 osobe. Između ovih nesreća bilo je 16 naleta na pješake, a 4 prometne nesreće su uzrokovane pogreškom pješaka.

Policija će i u narednom razdoblju radi veće sigurnosti svih sudionika u prometu poduzimati preventivne i represivne mjere iz svoje nadležnosti.

Također, radi veće sigurnosti u prometu još jednom podsjećamo pješake, ali i vozače na pojačan oprez.

Pješacima savjetujemo:

ne krećite se i ne zadržavajte na kolniku,
krećite se nogostupom ili drugom površinom određenom za kretanje pješaka,
na cesti na kojoj ne postoji nogostup krećite se što bliže rubu kolnika,
na cesti izvan naselja krećite se uz lijevi rub kolnika,
kolnika prelazite pažljivo i najkraćim putem, i to nakon što ste se uvjerili da to možete učiniti na siguran način,
pri prelaženju ceste koristite obilježene pješačke prijelaze,
cestu prelazite kada je na semaforu upaljeno zeleno svjetlo za pješake,
noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, budite označeni reflektirajućim materijalom.

Vozačima savjetujemo:

pješačkom prijelazu približavajte se sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožavate pješake, odnosno tako da na vrijeme možete zaustaviti svoje vozilo da bi propustili pješake koji su već stupili na pješački prijelaz,
zaustavite vozilo i propustite pješake ako su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom, i kad tek stupaju na kolnik,
ne parkirajte svoje vozilo na nogostupu, na pješačkom prijelazu i na udaljenosti manjoj od 5 metara od tog prijelaza.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari