BILI PRIKRIVENO U HRVATSKOJ

Galerija | Policija u Rijeci objavila detalje o privedenim bombašima: ‘Ovakav slučaj još nije zabilježen kod nas’

Kažu da je ovo bio pritisak da svi vide kako oni to mogu napraviti. Radili su samo njih dvoje, ali ne isključuju mogućnost da im je možda još netko pomagao

U noći sa subote na nedjelju, oko 00,30, u blizini upravne zgrade poslovnog subjekta kod trgovačkog centra na Pećinama u Rijeci došlo je do aktiviranja nepoznate eksplozivne naprave, a ozlijeđenih osoba nije bilo.

Neposredno prije tog događaja, oko ponoći, policijski službenici su ispred trgovačkog centra na području Kostrene zatekli njemačkog i hrvatskog državljanina koji su tamo ostavili eksplozivnu napravu. Dvojac je uhićen i priveden u policijsku postaju, a utvrđeno je da su imali i treću eksplozivnu napravu.

Sve se to dovodi u svezu s eksplozijom od 21. svibnja na području trgovačkog centra na Vežici u Rijeci.

Pogledajte cijelu konferenciju za medije u PU primorsko-goranskoj:

Policija: ‘Oba su bila prikriveno u Hrvatskoj’

“Jedna osoba je državljanin Njemačke, a drugi i Njemačke i Hrvatske. Oba su bili prikriveno u Hrvatskoj”, rekli su iz policije na press konferenciji u PU primorsko-goranskoj.

“Odmah nakon prvog događanja smo ozbiljno pristupili predmetu i istraživanju. Prvi događaj je upućivao na to da bi počinitelji mogli imati veze s inozemstvom. Koristili su neke platforme koje do sada nisu korištene u Hrvatskoj. Radi se o dosta kompleksnom predmetu pa je sam tijek istraživanja išao u više pravaca. Tijekom samog istraživanja je utvrđeno da počinitelj ima motiv isključivo imovinske koristi, pretpostavili smo da će nastaviti s tim.”

“Do takvih naprava je moguće doći preko dark weba. Oni inače nisu dostupni. Pretpostavili smo da će to opet ponoviti. Tijekom vikenda ispostavilo se da smo imali odličnu procjenu te smo počinitelje uhvatili na djelu, neposredno nakon što su jednu od naprava ostavili ispred trgovačkog centra, a druga improvizirana naprava je bila u neposrednoj blizini.”

Imaju 52 i 33 godine

“Od travnja pa do sada su počinili teška kaznena djela iznude, nedozvoljeno posjedovanje i izrada oružja. Jedan od počinitelja je imao krivotvoreni dokument za boravak u Hrvatskoj. Motiv je isključivo materijalna korist. Počinitelji su prijetnjama pokušali iznuditi višemilijunske novčane iznose. Ovakav slučaj je još nezabilježen u Hrvatskoj.”

Pogledajte videoprilog Kanala Ri:

Prvo kazneno djelo počinjeno je u Opatiji. “Tražili su veliku sumu novca u kriptovaluti, nekoliko milijuna eura. Nisu uspjeli izvesti kazneno djelo, ali su uspjeli postaviti bombe pred trgovačke centre.”

Kažu da je ovo bio pritisak da svi vide kako oni to mogu napraviti. Radili su samo njih dvoje, ali ne isključuju mogućnost da im je možda još netko pomagao. Imaju 52 i 33 godine.

“Prvi put je postavljena bomba koja nije aktivirana, drugi put je aktivirana bomba na daljinu, a u trećem slučaju su imali tri bombe. Te namjere su bile jako opasne. Bombe koje su dodatno nađene su prema našim saznanjima planirali postaviti u Kostreni”, opisuju iz policije.

Kod napada eksplozivom na trgovački centar Plodine radi se o klasičnoj iznudi, odnosno reketu, neslužbeno doznaje Jutarnji list. Nepoznate osobe su od trgovačkog lanca tražile iznos nešto veći od četiri milijuna eura u kriptovalutama.

Oko 13 sati osumnjičeni su privedeni na ispitivanje i vjerojatno će im biti određen istražni zatvor, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari