VOZITE OPREZNO

Policija zabilježila nalete divljih životinja; Na području Škrljeva stradao i pas…

Ni u jednom od ovih događaja nije bilo ozlijeđenih osoba, ali je nastala materijalna šteta u ukupnom iznosu od oko 7 100 eura, izvijestila je policija.

Ovog tjedna na prometnicama u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske zabilježeno je sedam naleta životinja na vozila, od čega samo jučer četiri slučaja.

Većinom je riječ o srnećoj i jelenskoj divljači te o divljnim svinjama na području otoka Krka, Matulja, Marinića, Pašca i Kraljevice, dok je na području Škrljeva zabilježen slučaj naleta psa na osobno vozilo.

Ni u jednom od ovih događaja nije bilo ozlijeđenih osoba, ali je nastala materijalna šteta u ukupnom iznosu od oko 7 100 eura.

Stoga vozačima preporučuju:

obratite pozornost i usporite vožnju kada vidite prometni znak opasnosti „Divljač na cesti“, pridržavajte se ograničenja brzine ili vozite i ispod ograničenja

kada nema prometa iz suprotnog smjera ili ispred vas, koristite duga svjetla za osvjetljenje ceste
za vrijeme vožnje maksimalno se koncentrirajte na cestu i uvijek budite spremni na moguće iznenadno istrčavanja divljači na kolnik

budite oprezni u sumrak, noću te u ranim jutarnjim satima, kada je divljač najaktivnija

blizina šume ili veće neobrađene, zarasle površine u većini slučajeva znači da se u blizini nalaze divlje životinje
ako ugledate divljač pratite njezino kretanje, često je nepredvidiva i može se vratiti natrag na cestu nakon prelaska na drugu stranu

budite spremni na naglo zaustavljanje, ali izbjegavajte nagle pokrete s upravljačem jer posljedice sudara s vozilom iz suprotnog smjera ili slijetanja s ceste mogu biti i teže od naleta na divljač

ne bacajte kroz prozor ostatke hrane jer isti privlače divlje životinje

ako ste s vozilom naletjeli na divljač, o događaju obavijestite policiju.

”Napominjemo da vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno, ako je vozio neprilagođenom brzinom kretanja ili nije postupao po postavljenim prometnim znakovima (divljač na cesti, životinja na cesti, ograničenje brzine ili ako je brzina uvjetovana kategorijama ceste). Protiv takvih vozača bit će pokrenut prekršajni postupak” priopćili su.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari