POLICIJI PUNE RUKE POSLA: Na Krku jučer zabilježen čak 81 prometni prekršaj

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Jučer, između 10 i 18 sati prometna policija je na području nadležnosti Policijske postaje Krk pojačano postupala prema vozačima koji svojim ponašanjem ugrožavaju sigurnost cestovnog prometa i čine prekršaje koji su u neposrednoj vezi s prometnim nesrećama s najtežim posljedicama.

U provedbi pojačanih mjera uz policijske službenike krčke policije sudjelovali su i policijski službenici Postaje prometne policije Rijeka, Policijske postaje Crikvenica i Službe za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave primorsko-goranske. Pojačane mjere bile su usmjerene na tzv. četiri ubojice u prometu – alkohol, brzinu, pojas i mobitel, ali i sve druge prometne prekršaje kojima se ugrožava ukupna sigurnost prometa na cestama.

U navedenom vremenu na području otoka Krka kontrolirano je 114 vozila: 63 osobna vozila, 21 teretno vozilo, 19 motocikala i 11 mopeda. Zabilježeno je počinjenje ukupno 81 prometnog prekršaja.

Iako se pojas smatra jednim od najvažnijih elemenata sigurnosti vozača i putnika u vozilima, najveći broj prekršaja upravo se odnosi na nekorištenje pojasa u vožnji.  U počinjenju ovih prekršaja zatečeni su vozači i putnici u 23 osobna te u šest teretnih vozila.

Zabilježeno je osam prekršaja prekoračenja brzine izvan naseljenog mjesta, i to sedam prekršaja ( šest osobnih i jedno teretno vozilo), u kojima su  vozači prekoračili brzinu od 30 do 50  km/h te jedan vozač osobnog vozila koji je brzinu kretanja prekoračio iznad 50 km/h.

U prekršaju korištenja mobitela tijekom vožnje zatečeno je sedam vozača, podjednako osobnih i teretnih vozila, premda je poznato da razgovor mobitelom ili čak pisanje i odgovaranje na SMS poruke i slično  smanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom čime se znatno povećava rizik nastanka prometne nesreće.

Nadalje, tijekom provedbe pojačanih mjera policija je zabilježila 12 prekršaja nepropisnog pretjecanja i obilaženja,  koje su u najvećem broju počinili vozači osobnih vozila,  zatim šest prekršaja nekorištenja zaštitne kacige kod vozača mopeda i motocikala, inače jedne od najugroženijih skupina sudionika u prometu, četiri prekršaja tehničke neispravnosti, dva prekršaja prekoračenja vremena upravljanja vozilom vozača teretnih vozila te 13 drugih prometnih prekršaja.

Svi počinitelji prometnih prekršaja su sankcionirani temeljem odredbi  Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a 40 njih je naplaćena kazna na mjestu počinjenja prekršaja.

U cilju podizanja razine sigurnosti povoljnijeg stanja u prometu prometna policija Policijske uprave primorsko-goranske će u narednom periodu pojačane mjere u prometu provoditi i na području drugih policijskih postaja. Nažalost, do 3. lipnja ove godine na području ove Policijske uprave smrtno je stradalo 13 osoba, što je za 160 % više u odnosu na broj smrtno stradalih u prometnim nesrećama u istom razdoblju prošle godine.

Uz redovito i pojačano postupanje policije, pozivaju se i svi vozači i drugi sudionici u prometu da svojim odgovornim ponašanjem, dosljednim poštivanjem prometnih pravila i propisa i sami pridonesu većoj sigurnosti prometa na cestama, a samim time i manjoj mogućnosti stradavanja u prometu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari