POMORSKA NESREĆA: Jadrolinijin putnički brod sudario se kod Prvića s teretnim brodom

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

‘Prema informacijama s kojima raspolažemo riječ je o brodu za prijevoz rasutog tereta koji je potonuo. Članovi posade su spašeni i nitko nije nastradao’

Jadrolinijin brod Tijat sinoć se sudario s brodom za prijevoz rasutog tereta ispred Prvić Šepurine, doznaje Šibenski portal u Županijskom centru 112.

“U 18.30 sati zaprimili smo dojavu o potonuću broda koji se sudario s Tijatom ispred Šepurine. Prema informacijama s kojima raspolažemo riječ je o brodu za prijevoz rasutog tereta koji je potonuo. Članovi posade su spašeni i nitko nije nastradao”, kazao je dežurni operater Županijskog centra 112.

Kako portal InfoVodice neslužbeno doznaje Tijat je udario u brod Plavi Jadran dok je prevozio rasuti teret, a kako je bio nakrcan, zbog težine tereta, brzo se potopio. Svi članovi posade Plavog Jadrana su spašena.

Jednog su spasili posada Tijata, a drugog gliserom lokalni stanovnici.

Pretpostavlja se da je do potonuća broda došlo zbog težine tereta kojeg je prevozio, kako tvrdi i jedan od svjedoka nesreće za Slobodnu Dalmaciju.

Havarija se dogodila 200-tinjak metaka od obale otoka Prvića. “Tijat” koji je upravo bio isplovio iz Šepurine prema Luci zabio se pramcem u “Plavi Jadran”, vlasnika Luke Jureška na kojem su bila dva člana posade, rodom s otoka Pašmana.

Kako kaže Ante Vlahov, bio je na kopnu i čuo udarac brodova, budući da se sudar dogodio relativno blizu kuća.

“Kada smo ja i brat Mario došli do mjesta nesreće brod je već bio potonuo. Jednog člana posade iz mora su izvukli ljudi s “Tijata”, dok je drugi doplivao i mi smo ga digli u gliser”, priča Ante Vlahov.

Čini mu se kako unesrećeni s “Plavog Jadrana” nisu ozlijeđeni, a o tome je li brod bio slabo osvijetljen ne može govoriti jer tvrdi da je brod već bio pod morem kad je stigao na mjesto nesreće.

No, drugi ribar iz Šepurine koji je želio ostati anoniman, potvrdio je kako je “Plavi Jadran” imao slaba svjetla i da ga “Tijat” možda nije mogao uočiti na vrijeme. Naime, taj ribar je plovio uz bok s “Plavim Jadranom” sve od Morinjskog zaljeva gdje je taj teretnjak ukrcao građevinski materijal koji je trebao iskrcati u četvrtak na Prviću.

Lino Vlahov s Prvić Šepurine ispričao je kako se havarija dogodila kod punte sv. Frane, na nekih 400-500 metara od Prvić Šepurine:

“‘Tijat’ je baš bio isplovio iz Šepurine prema Luci, dok je “Plavi Jadran” pun tereta išao na vez u Šepurinu”, kaže Lino Vlahov.

On pretpostavlja da “Tijat” nije prepolovio “Plavi Jadran”, već da ga je vjerojatno samo nagnuo i nanio val mora na brod.

“Čujte, to je brod koji je bio pun materijala, otvorenih štiva, malo prostora je bilo do razine mora. Smatram da je 10 tona mora bilo dovoljno da se on nagne i potone. No, sve su to pretpostavke. Znam samo da je potapanje išlo vrlo brzo”, zaključio je Lino Vlahov, piše Slobodna Dalmacija.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari