Ponovno napad na Viškovu: Pretukli povratnika uz psovanje srpske majke

Foto: Novosti

U Viškovu je pretučen 70-godišnji građanin srpske nacionalnosti Dobrivoje Arsić

U utorak, 20. kolovoza oko 20 sati, Arsić se vraćao kući svojim kombijem. Želio ga je parkirati pred zgradom u kojoj stanuje na mjestu na kojem inače parkira i koje je očistio za tu potrebu, s obzirom da je kombi veći od običnog auta.

Međutim, tamo je bio parkiran drugi automobil. Pitao je djecu znaju li čije je to vozilo, na što mu je jedan dječak kazao da se radi o automobilu od prijatelja njegovog oca koji im je došao u posjet u susjednu zgradu. S parkinga je zamolio susjeda da pomakne automobil ili da mu dobaci ključeve pa će ga on sam preparkirati. Susjed to nije želio napraviti, pa je Arsić parkirao ispred automobila i otišao kući.

Tada je počelo vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, a onda i lupanje po kombiju, na što je Arsić reagirao nazvavši policiju, sluteći do čega bi moglo doći. Vratio se na parkiralište gdje su ga nastavili vrijeđati spominjući mu “majku srpsku”. Sukob je kulminirao kad su ga fizički napali, pišu Novosti.

Udarili su me više puta šakom u glavu i u prsa pa su me gurnuli uz zid. Prepao sam se i uznemirio, posebno zato što sam srčani bolesnik. Ne znam te ljude, ali pretpostavljam da me udarao vlasnik tog automobila. Oni su očito znali tko sam i koje sam nacionalnosti – kaže Arsić za Novosti.

Pomaknuo je kombi i ponovo nazvao policiju koja je došla tek u 21 sat. Uzeli su izjavu od njega i najavili mu da će ga privesti zbog narušavanja javnog reda i mira na što ih je upozorio da je prošao operaciju srca i da se osjeća loše. Policija je otišla i kod susjeda kod kojeg se, kako kaže Arsić, zadržala tek koju minutu. Pretučeni je potom otišao kod liječnika koji mu je dijagnosticirao predinfarktno stanje.

Arsić je, inače, od 1969. građanin Rijeke. Godine 1991. izbačen je iz stana te je izbjegao iz Hrvatske. Vratio se 2000., a u Viškovu je od 2008. godine u zgradi napravljenoj za potrebe stambenog zbrinjavanja.

Podsjetit ćemo na nedavni nemili slučaj koji je završio tragično, a koji se u travnju također dogodio na Viškovu. Tada je Radoja Petkovića ispred jednog kafića kraj Viškova brutalno pretukao Ilija Glavić. Mjesec i pol dana Petković se borio za život u bolnici, ali nije izdržao. Petković je bio potpredsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Kastva i dugogodišnji član SDSS-a. Preminuo je u lipnju ove godine.

Napad na Dobrivoja Arsića osudili su i u Općini Viškovo. Zamjenik načelnice Denis Mladenić kazao je kako je riječ o slučaju koji ne ilustrira stanje u Viškovu.

– Osuđujemo napad na gospodina Arsića. Multikulturalna smo sredina, u kojoj su svi dobrodošli. Gradimo suživot sa svim manjinskim zajednicama koje djeluju na našem području, rekao je Denis Mladenić.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Goran Janković:

“Žao nam je da je do ovakvog napada došlo. Osuđujemo svako nasilje na nacionalnoj osnovi, bez obzira s koje strane dolazilo. Nismo općina slučaj niti ćemo dopustiti da se takve stvari događaju”, rekao je Goran Janković za NL uz napomenu kako njihova zajednica već 11 godina u Viškovu odlično funkcionira uz veliku potporu Općine te vezano uz njihovo djelovanje nije zabilježen niti jedan incident

Goran Janković dodao je kako je Dobrivoj Arsić član pododbora Viškovo SKD Prosvjeta i “uključen u našu zajednicu”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari