Potvrđena druga optužnica protiv Zdravka Mamića: Uskok će tražiti od BiH da ga izruči Hrvatskoj

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Nakon ročišta objavljeno je kako je potvrđena druga optužnica te da je određen istražni zatvor

NAJNOVIJE INFORMACIJE

14:53 Zbog zahtjeva obrane za izuzećem članova optužnog vijeća, ali i predsjednika osječkog Županijskog suda u utorak je bila prekinuta sjednica optužnog vijeća koje je, sedmi put, odlučivalo o potvrđivanju druge Uskokove optužnice protiv bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika.

Nakon ročišta objavljeno je kako je potvrđena druga optužnica te da je određen istražni zatvor.

“Tražit ćemo izručenje, očekujem da ćemo ga uskoro vidjeti u Hrvatskoj”, poručeno je iz Uskoka nakon ročišta.

Novi manevar Mamićeve obrane: Zatražili izuzeće svih članova optužnog vijeća i predsjednika suda

Zbog zahtjeva obrane za izuzećem članova optužnog vijeća, ali i predsjednika osječkog Županijskog suda u utorak je prekinuta sjednica optužnog vijeća koje, po sedmi put, treba odlučivati o potvrđivanju druge Uskokove optužnice protiv bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika, koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, ovaj klub oštetili za oko 200 milijuna kuna.

Mamićev odvjetnik Veljko Mijević izjavio je novinarima kako su branitelji 3. okrivljenog Maria Mamića i 5. okrivljenog Niky Arthura Vuksana, neposredno prije ročišta, predložili izuzeće svih članova optužnog vijeća i predsjednika osječkog Županijskog suda, čemu se usprotivilo tužiteljstvo, smatrajući da je to nedopušteni prijedlog, o kojemu uopće ne bi trebalo odlučivati.

Dodao je kako je sjednica prekinuta dok se o tome ne donese odluka, pri čemu o izuzeću predsjednika Županijskog suda treba odlučiti predsjednik višeg suda.

U izjavi uoči ročišta Miljević je rekao kako očekuje da će se raspravljati o nizu pitanja koja se do sada nisu razmatrala, iz više razloga, ali ne samo zbog opstrukcije obrane kako se navodi u medijima.

Podsjetio je da je osječkom sudu pripremio nekoliko prijedloga koji se, uz ostalo, odnose na pitana neovlaštenog tužitelja, pogrešne pravne kvalifikacije u optužnici te neodlučivanje o nezakonitim dokazima, prije svega financijsko-knjgovodstvenom vještačenju.

Zahtjevi za izručenje iz BiH mogu se ponoviti

Na upit novinara može li se tražiti Mamićevo izručenje iz BiH, ako ova optužnica bude potvrđena Miljević je odgovorio potvrdno. Njegovo izručenje je traženo u nekoliko navrata, zna se kada su pokrenuti postupci izručenja i kako su završili pred mjerodavnim sudovima BiH. Mogu se nastaviti i ponoviti ti postupci, za to nema pravne zapreke, i to se odvija prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći, pojasnio je Miljević.

Na upit kada se očekuje odluka o žalbi na prošlogodišnju prvostupanjsku presudu, kojom je Zdravko Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora, Miljević je kazao kako je Vrhovnom sudu uputio nekoliko podnesaka, kojima nastoji ubrzati proceduru i u kojima je ukazao na neke greške i bitne povrede postupka u žalbenoj fazi.

Ističe kako su obustavom postupka zbog sumnji u davanje lažnog iskaza protiv nogometaša Luke Modrića i Dejana Lovrena nastupile nove činjenice.

Na upit novinara ako žalba na tu presudu bude prihvaćena može li se Zdravko Mamić u ostalim postupcima koji su pokrenuti protiv njega braniti sa slobode Miljević je odgovorio potvrdno, izrazivši uvjerenje da će žalba na tu presudu biti prihvaćena.

Miljević: Ako prvostupanjska presuda bude ukinuta, isti dan idem po Mamića

Ne znam hoće li biti nekih alternativnih mjera, koje zamjenjuju istražni zatvor, ali ako prvostupanjska presuda bude ukinuta, isti dan idem po njega i dovodim ga u RH, poručio je Miljević.

Prethodna sjednica Optužnog vijeća u ožujku je odgođena jer trojicu okrivljenika nisu primili pozive.

Na prethodnom ročištu 14. siječnja o potvrđivanju optužnice nije se raspravljalo, jer je obrana predložila prenošenje mjesne nadležnosti u ovome predmetu na zagrebači Županijski sud, a Vrhovni sud je u međuvremenu prijedlog odbio kao neosnovan.

Tužiteljstvo je taj potez obrane tada ocijenilo manevrom usmjerenom ka odugovlačenju postupka, s obzirom da je optužnica podignuta u srpnju 2017. i da je prijedlog za istražni zatvor Zdravka Mamića podnesen u lipnju 2018.

Zločinačko udruženje za izvlačenje novca iz Dinama

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši “Dinamov”direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine, ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između “Dinama” i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Mamić je u lipnju prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u BiH, čije državljanstvo ima, te danas živi u Međugorju.
Tin Kovačić

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views