PRESRETAČ „UHVATIO“ ČAK 14 NEREGISTRIRANIH VOZILA! Vikend na prometnicama PGŽ u znaku pojačanih kontrola policije

Foto: Ilustracija

Proteklog vikenda na prometnicama Policijske uprave primorsko-goranske zabilježeno je 15 prometnih nesreća, a kojima je pet osoba lakše ozlijeđeno

Kada je riječ o prometnim nesrećama iz PU primorsko-goranske izdvajaju prometnu nesreću koja se dogodila u noći 6. siječnja na području mjesta Mundanije na otoku Rabu. Prometnu nesreću izazvao je 21-godišnji vozač VW passata, kojem je izmjerena koncentracija alkohola od 2,29 g/kg. Tijekom vožnje prešao je na suprotnu stranu kolnika te vozilom udario u kameno-betonski zid. U ovoj prometnoj nesreći nije bilo drugih sudionika i ozlijeđenih osoba.

Pod utjecajem alkohola od 1,76 g/kg u prometnoj nesreći je sudjelovao i vozač u dobi od 47 godina. Ova prometna nesreća se dogodila 7. siječnja oko 20.15 sati u tunelu Javorova kosa, a spomenuti vozač je lakše ozlijeđen. Kretao se autocestom iz smjera Rijeke u smjeru Zagreba te se prilikom prestrojavanja nije uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu, uslijed čega je došlo do sudara s drugim osobnim vozilom koje se kretalo u istom smjeru, a potom je udario i u betonsku oplatu tunela.

Nadalje, zbog vožnje pod utjecajem alkohola iz prometa je isključen 21-godišnji vozač VW pola, zatečen u noći 7. siječnja na području Ravne Gore, dok su tijekom 6. siječnja zbog upravljanja osobnim vozilima prije stjecanja prava na upravljanje prekršajno sankcionirani 33-godišnjak zatečen na području Broda na Kupi i 32-godišnji državljanin Makedonije, zatečen u Crikvenici.

U ovom razdoblju zabilježeno je niz prometnih prekršaja koje su evidentirali policijski službenici policijskog presretača, od kojih izdvajamo: 14 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilima, pet prekršaja upravljanja vozilom unatoč važećoj zabrani upravljanja vozilom određene kategorije i dva prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje.

Svi počinitelji prekršaja sankcionirani su sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Rezultati pojačanih aktivnosti policije u prometu

U cilju zaustavljanja negativnog trenda, odnosno preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama na području Policijske uprave primorsko-goranske policija je u razdoblju od 5. do 7. siječnja pojačano nadzirala vožnju pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisan prijevoz djece), nepropisnu uporabu mobitela, ali i druge prekršaje koji uzrokuju teške prometne nesreće.

U ovom razdoblju kontrolirano je 1.039 vozila te sveukupno zabilježeno 305 prometnih prekršaja.

Od navedenog broja, zabilježeno je 47 prekršaja prekoračenja dopuštenih brzina kretanja vozila, i to: 39 u naseljenom mjestu i osam izvan naseljenog mjesta, zatim 37 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 51 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa i 18 prekršaja nepropisne uporabe mobitela.

Nadalje, najveći broj vozača, njih 18 u naseljenom je mjestu prekoračio brzinu za 10 do 20 km/h, dok je svih osam izvan naselja prekoračilo brzinu za 10 do 30 km/h u odnosu na dopuštenu. Većini alkoholiziranih vozača, njih 17 izmjerena je koncentracija alkohola od 0,5 do 1 g/kg. Nekorištenje sigurnosnog pojasa u 49 prekršaja se odnosi na vozače i suvozače, odnosno na osobe na prednjim sjedalima u vozilu.

Policija će i u narednim danima te vikendima pojačano nadzirati promet radi veće sigurnosti prometa na cestama i smanjenja mogućnosti nastanka prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama. Stoga policija i ovom prilikom apelira na sve sudionike u prometu da se dosljedno pridržavaju svih prometnih pravila i propisa.

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views