BUDITE OPREZNI

Proteklog vikenda policija zaprimila dvije dojave o požarima u domovima u našoj županiji. Evo što savjetuju!

Idi na originalni članak
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL/ Ilustracija

Kako bi prevenirali izazivanja požara savjetujemo građane da redovito pregledaju dimnjake, a izvanredni pregled dimnjaka treba provoditi prilikom svake promjene uređaja za loženje ili svake promjene goriva, izvijestila je policija.

Oglas

Dva požara u obiteljskim kućama na području Vrbovskog i Malog Lošinja evidentirana su proteklog vikenda u kojima srećom nije bilo ozlijeđenih osoba, ali je nastala materijalna šteta.

Požare su ugasili pripadnici vatrogasnih postrojbi, a do požara u kući na području Vrbovskog je došlo zbog prijenosa topline s električne grijalice na zapaljivi predmet u spavaćoj sobi, odnosno u kuhinji. U kući su se nalazili 35-godišnji hrvatski državljanin te 93-godišnjakinja.

Zbog stare peći na kruta goriva došlo je i do požara na Malom Lošinju u kući 61-godišnje hrvatske državljanke. Uz dimnjak je zahvaćena međukatna drvena konstrukcija između prizemlja i prvog kata, a materijalna šteta se procjenjuje na najmanje tri tisuće eura.

Kako bi prevenirali izazivanja požara savjetujemo građane da redovito pregledaju dimnjake, barem jednom godišnje od strane ovlaštene i stručne osobe, dok se izvanredni pregled dimnjaka treba provoditi prilikom svake promjene uređaja za loženje ili svake promjene goriva.

Napominjemo da posebno treba biti oprezan u rukovanju s električnim ili plinskim grijalicama. Potonje osim što mogu izazvati požar ako su ostavljene bez nadzora, u zatvorenoj prostoriji mogu proizvesti i štetne plinove koji u neventiliranom prostoru mogu izazvati čak i trovanje stoga prostorije stana ili kuće treba redovito prozračivati.

Korištenje neispravnih ili neodrživih električnih grijalica, plinskih trošila i dimnjaka može ponekad imati i smrtnu posljedicu za ukućane pa stoga građani:

Redovito prozračujte prostorije poput kuhinja, soba, kupaonica, kotlovnica te sve one gdje koristite razna plinska trošila ili peći za grijanje;
Ne zaključavajte kupaonicu kada se idete tuširati ako koristite plinski bojler, kako bi vam se u slučaju trovanja mogla brzo pružiti pomoć;
Obavezno jednom godišnje angažirajte ovlaštenog dimnjačara da vam pregleda dimnjak;
Instalaciju bojlera, peći, štednjaka i ostalih trošila prepustite isključivo ovlaštenim stručnjacima;
Zamijenite stara atmosferska plinska trošila za nova, kondenzacijska, koja su sigurnija za uporabu;
Redovito servisirajte svoje kućanske aparate koji rade na plin;
Nabavite detektor ugljičnog monoksida te angažirajte stručnu osobu koja će ga postaviti na za to primjereno mjesto.

Exit mobile version