BUDITE OPREZNI

Proteklog vikenda policija zaprimila dvije dojave o požarima u domovima u našoj županiji. Evo što savjetuju!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL/ Ilustracija

Kako bi prevenirali izazivanja požara savjetujemo građane da redovito pregledaju dimnjake, a izvanredni pregled dimnjaka treba provoditi prilikom svake promjene uređaja za loženje ili svake promjene goriva, izvijestila je policija.

Dva požara u obiteljskim kućama na području Vrbovskog i Malog Lošinja evidentirana su proteklog vikenda u kojima srećom nije bilo ozlijeđenih osoba, ali je nastala materijalna šteta.

Požare su ugasili pripadnici vatrogasnih postrojbi, a do požara u kući na području Vrbovskog je došlo zbog prijenosa topline s električne grijalice na zapaljivi predmet u spavaćoj sobi, odnosno u kuhinji. U kući su se nalazili 35-godišnji hrvatski državljanin te 93-godišnjakinja.

Zbog stare peći na kruta goriva došlo je i do požara na Malom Lošinju u kući 61-godišnje hrvatske državljanke. Uz dimnjak je zahvaćena međukatna drvena konstrukcija između prizemlja i prvog kata, a materijalna šteta se procjenjuje na najmanje tri tisuće eura.

Kako bi prevenirali izazivanja požara savjetujemo građane da redovito pregledaju dimnjake, barem jednom godišnje od strane ovlaštene i stručne osobe, dok se izvanredni pregled dimnjaka treba provoditi prilikom svake promjene uređaja za loženje ili svake promjene goriva.

Napominjemo da posebno treba biti oprezan u rukovanju s električnim ili plinskim grijalicama. Potonje osim što mogu izazvati požar ako su ostavljene bez nadzora, u zatvorenoj prostoriji mogu proizvesti i štetne plinove koji u neventiliranom prostoru mogu izazvati čak i trovanje stoga prostorije stana ili kuće treba redovito prozračivati.

Korištenje neispravnih ili neodrživih električnih grijalica, plinskih trošila i dimnjaka može ponekad imati i smrtnu posljedicu za ukućane pa stoga građani:

Redovito prozračujte prostorije poput kuhinja, soba, kupaonica, kotlovnica te sve one gdje koristite razna plinska trošila ili peći za grijanje;
Ne zaključavajte kupaonicu kada se idete tuširati ako koristite plinski bojler, kako bi vam se u slučaju trovanja mogla brzo pružiti pomoć;
Obavezno jednom godišnje angažirajte ovlaštenog dimnjačara da vam pregleda dimnjak;
Instalaciju bojlera, peći, štednjaka i ostalih trošila prepustite isključivo ovlaštenim stručnjacima;
Zamijenite stara atmosferska plinska trošila za nova, kondenzacijska, koja su sigurnija za uporabu;
Redovito servisirajte svoje kućanske aparate koji rade na plin;
Nabavite detektor ugljičnog monoksida te angažirajte stručnu osobu koja će ga postaviti na za to primjereno mjesto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari