BUDITE NA OPREZU!

Provalnici haraju Rijekom! Iz stana na Krimeji uzeli novac i nakit; Na Kozali su im na meti bila dva stana

Ukoliko provalnika zateknete u stanu, vaša sigurnost i vaše obitelji je najvažnija stoga provalnika ne pokušavajte uloviti, već odmah pozovite policiju na broj 192!”, poručili su iz PU primorsko-goranske

Policija je jučer zaprimila prijavu o provali u stan 63-godišnje hrvatske državljanke na području Krimeje u Rijeci.

“Nepoznati počinitelj je jučer u jutarnjim satima provalio u navedeni stan i otuđio novce i nakit čime je oštetio 63-godišnjakinju za iznos od oko 8000 kuna.

Isto tako, policija je zaprimila i dvije prijave o počinjenju teških krađa u pokušaju u dva stana na području Kozale u Rijeci u vlasništvu dvoje hrvatskih državljana.”, izvijestili su iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Iz kratkog priopćenja policije razvidno je da provalnici na Kozali nisu uspjeli izvršiti svoj naum do kraja, vjerojatno iz razloga jer su zatečeni u nedjelju – stoga je riječka policija i istaknula nekoliko obavijesti, uputa i upozorenja građanima kako da se ponašaju u ovakvim situacijama.

“Ukoliko provalnika zateknete u stanu, vaša sigurnost i vaše obitelji je najvažnija stoga provalnika ne pokušavajte uloviti, već odmah pozovite policiju na broj 192! Ako provalnika niste zatekli u domu, također pozovite policiju. Predmete ne spremajte i ne dirajte kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći otkrivanju provalnika.”, poručili su još iz policije.

Iz policije pozivaju građane na povećani oprez i poduzimanje mjera samozaštite.

Kako ne bi postali žrtvom ove vrste kaznenih djela, građanima savjetuju sljedeće:

-Zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma,
-Ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata,
-Ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena…)
-Ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu,
-Ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na telefonskim sekretaricama da ste odsutni,
-Ne spremajte cvijeće s balkona i prozora, tako dajete poruku da niste u kući,
-Novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer „lopovi“ najprije traže upravo na tim mjestima,
-Zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše mogli identificirati,
-Novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima,
-Spremite ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti,
-Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete,

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari