PSIHIJATAR O UMU UBOJICE: ‘Više od 25 uboda zadaju patološki tipovi, zbog ljubomore gube kontrolu’

Te osobe imaju osjećaj osobne uvrede, stručno rečeno narcističku povredu. Odbijanje mogu shvatiti kao ponižavanje što izaziva vrlo intenzivne osjećaje

“Kod ubojstava hladnim oružjem gotovo je pravilo da se počinitelj i žrtva poznaju, a u polovici slučajeva radi se o bliskim partnerskim ili obiteljskim vezama. Studije pokazuju da kad su žrtve žene i imaju više od 25 uboda najčešće postoji i seksualna uzročnost, a specifično i patološka ljubomora”, kaže psihijatar dr. Špiro Janović, pročelnik Zavoda za hitnu i preventivnu psihijatriju KBC-a Zagreb za Jutarnji.hr.

Nadodao je kako nasilni zločini često zbog svoje brutalnosti napada izazivaju svekoliku pažnju javnosti te da je poticaj za nasilništvo često gubitak kontrole nad osjećajima i ponašanjem.

Te osobe imaju osjećaj osobne uvrede odnosno stručno rečeno narcističku povredu. Odbijanje mogu shvatiti kao ponižavanje što izaziva vrlo intenzivne osjećaje odnosno u konačnici agresivno ponašanje.

Takve osobe mogu biti netolerantne prema frustracijama zbog poremećenog psihološkog razvoja u djetinjstvu što dovodi do razvoja poremećaja osobnosti.

“Teško se nose s frustracijama i stresom, nemaju razvijene mehanizme obrane, a posljedica je agresivnost”, kaže dr. Janović.

Naglasio je da se ubojstva s ubadanjem oštrim predmetima povezuju s jakim, preplavljujućim motivima počinitelja za izražavanjem agresivnih emocija sve do intenzivnog bijesa što uzrokuje vrlo nasilne napade.

“Počinitelji takvih ubojstava imaju nedostatak empatije i nesposobnost primjerenog doživljavanja osjećaja”, zaključio je dr. Janović.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari