POTRESENI I U ŠOKU

Video | Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Ivanec otkrio detalje napada molotovljevim koktelom: ‘Nastao je požar, strašna panika, kaos’

Iz ministarstva ističu kako je osigurana zaštita djelatnicima diljem države

U utorak, oko 9.25 sati, muškarac starosti 40 godina, došao je do prostora Centra za socijalnu skrb u Ivancu, na prvom katu zgrade, razbio staklo na vratima hodnika te u isti bacio zapaljivu staklenu bocu, nakon čega se svojim vozilom udaljio s mjesta događaja.

Brzom reakcijom policijskih službenika 40-godišnjak je ubrzo pronađen i uhićen. Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike za Večernji je komentiralo napad.

Srećom, nitko nije ozlijeđen

“Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike najoštrije osuđuje napad na djelatnike Centra za socijalnu skrb Ivanec. Nasilje nikada ne smije biti opravdanje. Stručni radnici Centra za socijalnu skrb Ivanec postupajući u zaštiti dobrobiti djece tijekom prijepodneva izloženi su napadu korisnika u čijoj obitelji su postupali. Napad je izvršen u prostorijama Centra, no, na sreću, nitko nije ozlijeđen. Dužnost sustava socijalne skrbi je pružiti sigurnost i zaštititi dobrobit djece.

Osigurana je zaštita

Radnici u sustavu, vodeći se prije svega stručnošću, empatijom i solidarnošću imaju važnu, ali ponekad i nezavidnu ulogu u skrbi za najranjivije članove našega društva. Na razini cijele Republike Hrvatske od 2019. godine osigurana je mjera tehničko-tjelesne zaštite svih centara za socijalnu skrb (zaštitar, ručni detektor metala, prolazni detektor metala). Osim tehničke zaštite i zaštitarskih usluga, radnici centara za socijalnu skrb su izmjenama i dopunama Kaznenog zakona 2019. godine dobili status službene osobe. Time kazneno zakonodavstvo i praksa osiguravaju zaštitu osoba koje su u svom svakodnevnom radu posebno izložene ugrozi od kriminalnog ponašanja”, navode.

Ravnatelj: ‘Kod nas je krizna situacija’

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Ivanec oglasio se o incidentu. “Kod nas je jedna krizna situacija. Tijekom jutra smo u toj obitelji imali poduzimanje mjera. Nastao je požar koji je intervencijom ugašen, ali strašna panika, totalni kaos je zavladao”, rekao je i dodao da su zaposlenici u šoku i potreseni. “To su nužne mjere kako bismo zaštitili djecu koju smo danas smjestili u udomiteljsku obitelj”, rekao je, javlja 24sata.

“Zaštitar fizički nije prisutan u tom prostoru, ali je čuo lupanje i u par sekundi je došao. Sve je bilo gotovo, čovjek se udaljio. Zaštitar je bio u prizemlju. Stranka koja je počinitelj je bila u tretmanu, znala je postupak, proceduru, zna sve djelatnike. Bojimo se, ne znamo što se nakon ovoga može dogoditi”, rekao je i poručio je da nije bilo ispada za sad.

Kaže da su djeca oduzeta zbog zanemarivanja, ali da nije bilo fizičkog nasilja. Tvrdi i kako su u ovom napadu sudjelovali zajedno majka i otac djece.

Načelnik policijske postaje rekao je da je muškarac razbio staklo i ubacio bocu, nakon čega se udaljio. “Brzom reakcijom je priveden i uhićen. Samom događaju je prethodilo službeno postupanje Centra”, dodao je. Na pitanje o supružnicima, iz policije su poručili kako je istraživanje u tijeku, prenosi net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari