Riječanima je teško uključiti žmigavac, a evo zašto je toliko bitan

Ilustracija: Riportal

Na području Policijske uprave primorsko-goranske zabilježen je 51 prekršaj nedavanja pokazivača smjera

Na području Policijske uprave primorsko-goranske jučer od 10 do 14 sati provedena je ciljana preventivno-represivna akcija nadzora nedavanja pokazivača smjera (žmigavca).

Naime, svakodnevnim praćenjem stanja u prometu uočeno je da unatoč zakonskim odredbama i novčanoj kazni, mnogi vozači prije obavljanja određenih radnji vozilom u prometu ne upozoravaju jasno i pravovremeno druge sudionike o svojoj namjeri.

Na taj način vozač koji ne daje pokazivač smjera može ugroziti ili u zabludu dovesti druge sudionike u prometu koji se kreću iza njega ili mu dolaze iz suprotnog ili bočnih smjerova što može dovesti i do težih prometnih nesreća.

Tijekom jučerašnje četverosatne akcije na području Policijske uprave primorsko-goranske zabilježen je 51 prekršaj nedavanja pokazivača smjera. Ovi prekršaji zabilježeni su kod 46 vozača osobnih vozila i pet vozača teretnih vozila.

Osim ovog prekršaja zabilježeno je još 46 različitih prometnih prekršaja, a svi počinitelji su sankcionirani su sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Inače, preventivno-represivna akcija nadzora nedavanja pokazivača smjera provedena je jučer i na području svih policijskih uprava.

Tijekom akcije su utvrđena 1.232 takva prekršaja te još 755 ostalih.

Posebno je za istaknuti inicijativu Policijske uprave karlovačke, koja je dan prije provođenja akcije, odnosno u ponedjeljak, na području grada Karlovca, na tri frekventnija raskrižja provela nadzor prometa s policijskim službenicima u civilu, sa ciljem utvrđivanja stvarnog stanja u nepoštivanju odredbi članka 44. ZSPC-a, prilikom čega je utvrđeno sljedeće:

– na dva raskrižja s kružnim tokom prometa – nadzirana su 753 vozila, od čega su 282 ili 37,5% vozača koristila pokazivač smjera, a 471 ili 62,5% vozača nije koristilo pokazivač smjera,
– na četverokrakom raskrižju – nadzirano je 150 vozila, od čega je 129 vozača (86 %) koristilo pokazivač smjera, a 21 vozač (14 %) nije koristio pokazivač smjera.

Na navedenim raskrižjima, nadzorom su obuhvaćena ukupno 903 vozila, od čega je 411 vozača (45,5 %) koristilo pokazivač smjera, a 492 vozača (54,5 %) nije koristilo pokazivač smjera.

Samo neuključivanje pokazivača smjera pojedinog sudionika, može ugroziti ili u zabludu dovesti druge sudionike koji se kreću iza takvog sudionika ili mu dolaze iz suprotnog ili bočnih smjerova.

Uz navedeno, neuključivanje pokazivača smjera, iritira druge sudionike i prilikom radnji vozilom u prometu može dovesti i do teških prometnih nesreća.

S druge strane, propisno korištenje pokazivača smjera može doprinijeti smanjenju gužvi, odnosno ubrzavanju prometnih tokova. Primjerice kod raskrižja s kružnim tokom prometa, gdje vozač koji čeka na uključenje, uočavanjem pokazivača smjera na vozilu koje se nalazi u kružnom toku i namjerava skrenuti odnosno napustiti kružni tok, može i sam brže krenuti i uključiti se u kružni tok.

Razvidno je da u smislu neuključivanja pokazivača smjera, postoji određena nedisciplina i kršenje propisa od strane sudionika u prometu, zbog čega će se poduzimanje ovakvih aktivnosti nastaviti i tijekom narednog razdoblja, kroz svakodnevni nadzor prometa, ali i kroz poduzimanje ciljanih aktivnosti.

Naposljetku, uključivanjem pokazivača smjera – tzv. ‘žmigavca’, osim poštivanja zakonskih odredbi, vozači iskazuju obzirnost jedni prema drugima te općenito doprinose povoljnijem stanju sigurnosti u prometu, navode iz policije.
S. Petrović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari