BUDITE OPREZNI

Riječanka (50) nasjela na internetsku prevaru o dodatnoj zaradi. Izgubila je više tisuća eura

Ilustracija: Hrvoje Skočić/Riportal

Ponovno pozivamo građane na oprez kako ne bi postali žrtvama investicijskih prijevara, izvijestili su iz Policijske uprave primorsko-goranske

Policija je zaprimila kaznenu prijavu o počinjenju kaznenog djela prijevare na štetu 50-godišnje hrvatske državljanke.

Naime, 50-godišnjakinja se sredinom veljače ove godine putem društvene mreže javila na oglas vezan za mogućnost dodatne zarade. Ubrzo je zaprimila poziv od nepoznatog muškarca koji se predstavio kao djelatnik tvrtke koja se bavi trgovanjem dionica na svjetskom tržištu te da je najmanji početni ulog 200 eura.

Oštećena je uplatila navedeni iznos te joj je ponuđena kupnja dionica jedne tvrtke na što je oštećena pristala i uplatila 1000 eura.

Nakon toga je 50-godišnjakinja mislila povući zarađeni novac, ali joj je rečeno da prije toga mora podmiriti troškove što je i učinila. S obzirom da nakon toga nije zaprimila uplatu novca te nakon što joj nitko nije odgovarao na pozive i na e-mailove shvatila je da je prevarena te je događaj prijavila policiji. Počinjenim kaznenim djelom 50-godišnjakinja je oštećena za oko 3000 eura.

Ponovno pozivamo građane na oprez kako ne bi postali žrtvama investicijskih prijevara. Stoga u takvom poslovanju budite vrlo oprezni i sumnjičavi, dobro se informirajte te potražite profesionalne i stručne financijske savjetnike prije nego što uložite novac, kazali su iz policije.

Posebno treba biti sumnjičav prema ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju – to je prvi i najočigledniji znak da se radi o prijevarnim namjerama. Tijekom komunikacije nikome ne biste smjeli dostavljati osobne podatke, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, ni slati jednokratne zaporke aplikacija internetskog bankarstva, kao ni druge podatke vezane za autorizaciju bankovnih transakcija.

Više informacija o internetskim, odnosno investicijskim prijevarama, može se pronaći na mrežnim stranicama MUP- a i u projektu Web heroj ULOVIMO LIKA S WEBA KOJI TVOJE € VREBA.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari