TENZIJE PRE JADRANSKI DERBI

Riječka policija istražuje tko lijepi naljepnice ‘Umri Livaja’, HNS osudio govor mržnje

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Uoči Jadranskog derbija u subotu u 18.30 sati još jedna situacija koja ne ide na čast Supersport HNL-u

Po Rijeci su se, naime, danima uoči derbija počele lijepiti naljepnice s tekstom ‘Umri Livaja’ a policija istražuje tko stoji iza te ‘akcije’.

Ne treba prejudicirati krivica za najnoviji iskaz navijačkog animoziteta prema najboljem igraču Hajduka, no opće je poznato da se navijači Rijeke i kontroverzni napadač Marko Livaja baš i ne podnose. Doduše, slično bi se moglo reći i za navijače Dinama, Šibenika, Osijeka… čemu svakako doprinosi i ponašanje igrača Hajduka i reprezentativca Hrvatske koji je u više navrata provocirao suparničke navijače na stadionima diljem Hrvatske – možda je i najpoznatiji primjer pjevanje pogrdne pjesme Šibenčanima kada je Livaja i pomoću mikrofona širio mržnju prema Šibenčanima i Šibeniku.

Navijači Rijeke također već dulje vrijeme pjevaju pogrdne pjesme igraču Hajduka pa se tako može čuti i kako na melodiju hita Freed From Desire viču “umri Livaja”. Livaja u najmanju ruku nije rado viđen gost u Rijeci i zbog incidenta na treningu hrvatske reprezentacije kada je ušao u verbalni okršaj s pojedincima u publici pa je nakon toga i napustio reprezentaciju.

HNS: Pozivamo sve odgovorne navijače da ne pristanu sudjelovati u širenju mržnje

Hrvatski nogometni savez danas se oglasio priopćenjem i osudio govor mržnje na naljepnicama:

“Hrvatski nogometni savez upoznat je s masovnim širenjem naljepnica koje sadrže neprihvatljivu poruku mržnje prema hrvatskom reprezentativcu Marku Livaji.

Hrvatski nogometni savez u kontaktu je s nadležnim tijelima Ministarstva unutarnjih poslova te je upoznat kako je kriminalističko istraživanje zbog navedenog govora mržnje u tijeku. Savez podržava takvu aktivnost MUP-a te pozivamo sve odgovorne navijače da ne pristanu sudjelovati u širenju mržnje kojoj nije mjesto u sportu ni društvu, za razliku od zdravog rivalstva.

Hrvatski nogometni savez osuđuje svaki oblik govora mržnje, fizičko i verbalno nasilje te smatramo ovakvu poruku krajnje neprihvatljivom te opasnom. Nogomet donosi puno radosti, emocija i strasti cijelom društvu te ga zajedno trebamo štititi od mržnje, diskriminacije i nasilja.”, priopćili su iz HNS-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari