SEZONA DŽEPARENJA

Riječka policija otkrila džeparoša koji je okrao tri Riječanke na tržnici i u trgovačkom centru

Foto: Pixsell/Riportal

Otkriven je počinitelj koji je krao novčanike i mobitele

Nakon dužeg vremena na ulicama, trgovima, ugostiteljskim objektima, ali i raznim drugim mjestima okuplja sve veći broj građana, dio njih koristi opuštenost i nepažnju drugih za počinjenje kaznenih djela.

U suradnji policijskih službenika I. i II. policijske postaje Rijeka provedeno je kriminalističko istraživanje nad 56-godišnjim državljaninom Srbije zbog sumnje na počinjenje tri kaznena djela krađe.

Policija ga sumnjiči da je navedena kaznena djela počinio od 31. svibnja do 8. lipnja ove godine na štetu tri hrvatske državljanke, različite životne dobi iskoristivši trenutak njihove nepažnje da bi im otuđio novčanike i mobitel.

Oštećene su bez svojih novčanika, novca, osobnih isprava i bankovnih kartica te bez mobitela ostale dok su se nalazile na dvije riječke tržnice te u jednoj od trgovina trgovačkog centra na Pećinama u Rijeci. Sveukupna materijalna šteta cijeni se na oko 6.200 kuna.

Ipak, iako je 56-godišnji počinitelj pronađen i kazneno prijavljen, i proteklih nekoliko dana policija je zaprimila prijave još četvero hrvatskih državljana koji su između 10. i 13. lipnja ostali bez svojih novčanika, novca i drugih osobnih predmeta u njima, a u jednom slučaju i mobitela.

Sva kaznena djela su počinjenja na području Rijeke, i to: na ulici, na tržnici, u trgovini i u gradskom autobusu, a navedeni predmeti, čija se sveukupna vrijednost cijeni na oko desetak tisuća kuna, su otuđeni iz torbica ili ruksaka.

Budući da se nakon dužeg vremena na ulicama, trgovima, ugostiteljskim objektima, ali i raznim drugim mjestima okuplja sve veći broj građana, dio njih koristi opuštenost i nepažnju drugih za počinjenje kaznenih djela, tzv. džepnih krađa.

Radi toga, podsjećamo građane na potrebu čuvanja svojih stvari i samozaštitno ponašanje kako bi se smanjila mogućnost počinjenja ove vrste kaznenih djela i nastanka materijalne štete.

Građanima savjetujemo:
novac i dokumente nikad ne ostavljajte bez nadzora – posebno pazite u gužvama,
obratite pažnju da li vas netko prati – džepari najprije biraju žrtvu,
čuvajte se guranja, pretjerano ljubaznih ili pak agresivnih osoba, onih koji vam pomažu ili nameću razgovor,
novac i vrijedne predmete ne pokazujte drugim osobama, novac i dokumente nosite odvojeno
u kupovinu ne nosite veću količinu novca – koristite bankovne kartice, ali ni u kom slučaju ne zapisujte na njih PIN broj i ne držite ga zajedno s karticama,
torbu držite zatvorenu i ispred sebe, u gužvi skinite ruksak i stavite ga ispred sebe,
torbu, novčanik, mobitel ili vrećice ne ostavljajte na blagajnama, policama ili u kabinama trgovina,
novčanik ne nosite u stražnjem džepu.
ukoliko ste ipak postali žrtvom džepara odmah pozovite policiju na telefon 192!
pretražite najbližu okolicu, ako pronađete svoj novčanik ili drugi predmet spremite ga u vrećicu te predajte policiji. Postoji mogućnost da budu otkriveni korisni tragovi koji će dovesti do počinitelja.
NE ZABORAVITE: Dovoljan je trenutak nepažnje da postanete žrtvom džepara. Kada to primijetite, počinitelj je već jako daleko!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari