U SLAVONIJI

RODITELJI (22,23) IZ PAKLA Osuđeni zbog ekstremne nebrige o bebi, hranili je mlijekom iz tetrapaka

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Ni majka ni otac nisu znali reći kada je dijete jelo, koliko spava, a otac djetetu nije znao ni promijeniti pelenu. Nisu ga ni kupali otkako je izašlo iz bolnice, hranili su ga mlijekom iz tetrapaka iako majka navodi da ga je dojila, piše Net.hr

Otac (22) i majka (23) iz Slavonije nepravomoćno su osuđeni na uvjetne kazne jer se nisu brinuli o djeci ni slušali djelatnike tamošnjeg Centra za socijalnu skrb čime su ozbiljno ugrozili život, zdravlje i razvoj djece.

Proglašeni su krivima jer od prosinca 2019. do siječnja 2021. nisu znali nahraniti djecu, previti ih, nisu bili upućeni u važne činjenice vezane za adekvatnu skrb o djeci kao što je djetetov liječnik, težina, veličina odjeće koju dijete nosi, prenosi Glas Slavonije. Ni majka ni otac, primjerice, nisu znali reći kada je dijete jelo, koliko spava, a otac djetetu nije znao ni promijeniti pelenu. Nisu ga ni kupali otkako je izašlo iz bolnice, hranili su ga mlijekom iz tetrapaka iako majka navodi da je dojila dijete.

Kuća u kojoj su živjeli bila je hladna, neuredna, nisu osigurali ogrjev ni prehranu za djecu. U presudi se navodi da su bili usmjereni samo na zadovoljenje vlastitih potreba i da nisu poštivali ni upute djelatnika Centra za socijalnu skrb. Socijalna radnica istaknula je da su živjeli u malom prostoru, ljetnoj kuhinji koja nije bila uređena kako treba pa je dijete ležalo na kuhinjskom stolu.

Budući da nisu stvorili sigurno okruženje za dijete, a ni uvjete u kojima bi ono moglo boraviti, iz obitelji je odmah nakon dolaska iz bolnice izdvojeno i drugo dijete. Majci je u međuvremenu ponuđen smještaj s malodobnim djetetom u udomiteljskoj obitelji koji je odbila.

U presudi se navodi da su kao roditelji grubo zanemarili svoje dužnosti podizanja, odgoja i obrazovanja djece te nisu provodili odluku za zaštitu dobrobiti djeteta koje je odredio Centar, kao i da su vrijeme svjesno provodili stihijski.

Svaki je roditelj osuđen za tri kaznena djela protiv braka, obitelji i djece te su za svako od navedenih djela dobili po šest mjeseci zatvora, objedinjeno na 10 mjeseci zatvora. Uvjetno su kažnjeni pa iza rešetaka neće završiti ako u dvije godine ne počine novo kazneno djelo, piše Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari