FOTO: Ilustracija

Jedan mališan je na glavi imao puno ranica od udaraca i tu mu je prestala rasti kosa

Zbog zanemarivanja devetero djece, odnosno povrede djetetovih prava, na jednom Općinskom sudu u središnjoj Hrvatskoj, bračni par je osuđen na zatvorske kazne.

Tri i pol godine zatvora izrečene su 41-godišnjaku, a njegovoj tri godine mlađoj partnerici dvije i pol jer su kao roditelji grubo zanemarivali svoje dužnosti oko podizanja, odgoja i obrazovanja djece, a otac je djecu i zlostavljao. Neadekvatan život bez osnovnih higijenskih uvjeta, doslovno u štali, trajao je pune četiri godine, sve dok se u slučaj nije umiješao Centar za socijalnu skrb, piše Jutarnji list.

Djelatnike Centra su, naime, prvi put 2008. zasule prijave škole i liječnika zbog loše roditeljske skrbi, pa su se intenzivirali terenski obilasci. Tako da je prvi put bračnom paru, s tada petero djece, određen nadzor nad izvršavanjem roditeljske skrbi.

No, situacija je bivala sve gora, pa su prije šest godina svu djecu privremeno smjestili u Caritas Zagrebačke nadbiskupije te u nekoliko udomiteljskih obitelji.

Socijalna radnica je utvrdila da su djeca bila odgojno, obrazovno i zdravstveno zapuštena, bez higijenskih i socijalnih navika i vještina. Jedno od djece, koja su bila vrlo mršava, bilo je i pothranjeno. Bojali su se mraka, bili su međusobno agresivni i s vrlo suženim vokabularom.

Najmlađe dijete danas ima sedam godina, najstarije 19, a pravomoćnom odlukom suda 2017. supružnici su lišeni roditeljske skrbi. Bračni par se ne smatra krivim, a uzrok problema vide u osuđenikovim roditeljima koji su ih s djecom izbacili iz kuće.

“Nakon što je moj otac pijan u kući pištoljem vikao da će sve pobiti pa je ispalio dva hica, od kojih je jedan ukućanin i ranjen, odvela ga je policija. Kad se vratio doma, mene, ženu i devetero djece izbacio je van, pa smo se uselili u štalu u dvorištu, koju sam donekle doveo u red i obnovio”, ispričao je na sudu 41-godišnjak.

Prilikom izvidnice djelatnika CSS-a u jednom trenutku su u toj obitelji bili uočeni i pomaci. Dvije prostorije u štali pregradili su tkaninom i u njima su bili jedan bračni krevet, krevet na kat, kuhinja, stol, stolice, hladnjak i štednjak. Ormare za odjeću nisu imali, već su ju držali bačenu na hrpu na podu. U kuhinji su imali slavinu, ali kupaonice nije bilo.

U novoj izvidnici, nakon još jedne u nizu prijava škole, djelatnici CSS-a uočili su crne zidove gole od vlage, oštećen strop s kojeg se ljuštio gornji sloj, prozori su bili bez okvira, a na podu beton, vlaga i miris mokraće. Nije bilo namještaja, već samo štednjak i jedan krevet bez peći za grijanje. Ispred ulaza u kuću hrpa fekalija.

Najmlađe dijete je spavalo u dječjim kolicima. Ponovna izvidnica bila je dodatni šok. Hrpa smeća se samo povećala, a djeca su bila još neurednija te su zadaće pisala na podu, gdje su i spavala. Jedan mališan je na glavi imao puno ranica od udaraca i tu mu je prestala rasti kosa. Kad je došao dan da im se oduzmu djeca, pobjegli su s djecom i skrivali se tjedan dana.

Curice su se bojale vode, jele su neopisivo malo, a bile su agresivne i autoagresivne

Nisu se znale umivati, bojale su se vode. Jedna je još uvijek nosila pelene. Jele su svu hranu, ali u neopisivo malim količinama.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari