RODITELJI, OPREZ! U Puli dijete ozlijeđeno “mini kometom”

Roditelji, u blagdansko vrijeme budite posebno na oprezu. Jedno je dijete lakše ozlijeđeno prilikom paljenja petardi u središtu Pule

Naime, jučer oko 14.30 sati, u blizini Foruma, petero djece palilo je petarde. Jedan od dječaka zapalio je “mini komet” i zadržao ga u ruci, ali ga je pirotehničko sredstvo opeklo. Dječak je u panici odbacio ”komet” koji je pao na drugo dijete i upao mu ispod odjeće. Zbog zadobivenih ozljeda, dijete je prevezeno u Opću bolnicu Pula, a potom i u riječku bolnicu, gdje je utvrđeno da se radi o lakšim ozljedama.

Budući da se približavaju božićni i novogodišnji blagdani, policija podsjeća građane da neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima može izazvati teške posljedice. Pirotehnička sredstva nisu igračke, stoga apeliraju na roditelje da ih ne poklanjaju djeci, pogotovo ne mlađoj od 14 godina. Roditelji trebaju biti uzor djeci i objasniti im da se radi o opasnim sredstvima, koja ne smiju koristiti bez nadzora odrasle osobe.

Najčešće ozljede su ozljede šaka i prstiju, lica i očiju. Kod djece, ozljeđivanja nastaju najčešće zbog nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvom.

Usto, policija podsjeća da su pirotehnička sredstva I. razreda najmanje opasna i mogu se prodavati tijekom cijele godine, a mogu ih kupiti i koristiti djeca starija od 14 godina.Pirotehnička sredstva II. i III. razreda mogu se kupiti u specijaliziranim trgovinama, prodavaonicama oružja i streljiva, a mogu ih kupiti i koristiti samo stariji od 18 godina. Ta sredstva se mogu kupiti od 15. prosinca do 1. siječnja, dok je njihova uporaba dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari