PRAVOSUDNI DEBAKL

SAMO U HRVATSKOJ! Izveli filmsku pljačku na autocesti, ukrali 855.000 kuna i NE IDU u zatvor

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Akteri jedne od najmaštovitijih pljački u našoj novijoj povijesti zbog grube proceduralne greške ne idu u zatvor

Razbojnici s autoceste su poduzetniku iz BiH Damiru Petkoviću ukrali 855.000 kuna osuđeni su na blage kazne te neće ići u zatvor zbog nagodbe s tužiteljstvom, koja se dogodila nakon grube proceduralne greške Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu, piše Jutarnji list.

Naime, policija je u samo sedam dana razriješila jednu od najmaštovitijih pljački koja se odigrala 25. travnja 2016. oko 23 sata na A1 nedaleko od tunela Sveti Marko kod Karlovca. Zagrepčani Antonio Bojbaša (25) i Antonio Komljen (28) unajmili su Škodu nalik policijskoj, opremili je rotirkama te glumeći “policijske Kobre” na autoceste zaustavili Petkovićeva radnika koji je novac vozio u Zagreb i opljačkali ga.

Od velike pomoći im je bio treći kompanjon, Metkovac Martin Oršulić (30) koji je od radnika izvukao informacije o pošiljci. Činilo se da tužiteljstvo u rukama ima čvrst slučaj i “kovertirane” presude od po nekoliko godina zatvora. No, tijekom rasprave dogodio se obrat koji jer rezultirao nagodbama, one su uključivale priznanja za okrivljene, ali i smiješne kazne za ono što su počinili.

Bojbaša je dobio godinu zatvora, koja mu je pretvorena u rad za opće dobro, kao i novčanu kaznu od 50.000 kuna, drugookrivljeni Oršulić prošao je još bolje, samo jedna godina zatvora uvjetno na tri godine, kao i Komljen, također jedna godina s rokom kušnje od četiri godine. Čovjek je to koji iza sebe već ima jednu oružanu pljačku zlatarnice.

Sudac Županijskog suda u Karlovcu Leon Kovačić upire prstom odgovornosti prema kolegama iz tužiteljstva. Prema njegovim riječima, ključni dokaz iz spisa, a radi se o telekomunikacijskom prometu SIM kartice prvookrivljenika, odnosno njegovoj komunikaciji s preostalom dvojicom, bio je nelegalan.

Iako je predmet, pa i te dokaze u njemu, potvrdilo Optužno vijeće tijekom potvrđivanja optužnice, odvjetnik obrane je pronašao rupu – prilikom izuzimanja i pregledavanja ključnih dokaza nije ishođen nalog suca istrage. Obrana je zato zatražila izuzeće izvješća o pregledu komunikacije Bojbaše i Oršulića. Vijeće Županijskog suda donijelo je rješenje o izdvajanju tih dokaza, a tu je odluku potvrdio Vrhovni sud.

Činjenica je da je istom presudom naloženo trojici razbojnika da vlasniku vrate novac koji su mu ukrali, međutim, on će do njega moći doći tek novom, privatnom parnicom protiv njih.

No, iako će sasvim sigurno dobiti presudu u svoju korist, upitno je odakle će se naplatiti, jer nijedan od okrivljenika nema imovine, a dvojica su studenti.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari