PUNE RUKE POSLA

Sedam akcija traganja! Ovoga ljeta puno više posla za službenike Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeka

Od početka turističke sezone, odnosno 1. lipnja do danas policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeka poduzeli su niz mjera radi sprječavanja mogućih nesreća, stradavanja kupača, ronioca i podizanja razine opće sigurnosti na moru te sprječavanja činjenja prekršaja i sankcioniranja počinitelja.

Tako su u navedenom razdoblju posade policijskih plovila Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeka zabilježile 130 prekršaja nedozvoljenog glisiranja i to 26 na području otoka Krka, 68 Raba, 29 na Lošinju, 6 na Cresu te jedan na području Voloskog.

U istom razdoblju prošle godine evidentiran je 91 prekršaj nedozvoljenog glisiranja od čega na području otoka Krka – 25 nedozvoljenih glisiranja, 28 na Rabu, 29 na Lošinju, jedan na Cresu i osam nedozvoljenih glisiranja na području Tihog kanala.

Od 1. lipnja posade službenih plovila Postaje pomorske i aerodromske policije Rijeka sudjelovale su u sedam akcija traganja, dok su u istom razdoblju prošle godine sudjelovale u dvije takve akcije.

Pomorska policija pored svojih brojnih redovnih zadaća, kao što su nadzor i kontrola državne granice, sanitetski prijevoz, sudjelovanje u spašavanju i traganju za osobama i plovilima te pružanje pomoći drugim nadležnim službama, također provodi i sankcioniranje počinitelja navedenih prekršaja zbog podizanja razine sigurnosti na moru, jer glisiranje unutar granice od 300 metara posebno u vrijeme turističke sezone predstavlja latentnu opasnost za nautičare, ribare, kupače i ostale sudionike u plovidbi.

Prekršaji nedozvoljenog glisiranja direktno utječu na osjećaj stanja sigurnosti svih građana i turista, posebno zato što su povezani s rizikom od smrtnog stradavanja, teških tjelesnih ozljeda i veće materijalne štete s posljedicom onečišćenja mora. Upravo iz navedenog razloga, pomorska policija pojačano postupa u preveniranju ove vrste kažnjivih radnji na moru iako se radi o prekršajima za čije sankcioniranje su prema Pomorskom zakoniku primarno nadležne Lučke kapetanije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari